Američka National Science Foundation (NSA) u suradnji s Association of Universities for Research in Astronomy (AURA) dobila je 298 milijuna USD za ugovor kojime će se na Hawaima graditi najveći teleskop za izučavanje Sunca na svijetu; ATST - Advanced Technology Solar Telescope.

atst1
Pogled na vrh Haleakala na Hawaima koji će udomiti najveći svjetski teleskop za istraživanje Sunca

Pored osnovnog troška za samu gradnju, ove dvije institucije računaju s još nekoliko desetina milijuna USD koji su neophodni za plaćanje održavanja i rada s teleskopom desetljeće nakon početka njegove operativne upotrebe. Sama gradnja 4-metarskog teleskopa započinje tijekom ove godine na 3000 m visokoj planini Haleakala, dok se završetak gradnje planira za 2017.

atst2
Računalni model ATST

Teleskop će biti uvršten u „inventarski popis" američke National Solar Observatory (NSO). Prema riječima Dr. Stephena L. Keila, direktora NSO, ova je lokacija izabrana između čak 72 potencijalne lokacije poradi najboljih klimatološko-atmosferskih uvjeta koji na njoj vladaju. Sve donedavno u najužem izboru lokacija nalazili su se;

- Jezero Big Beat, dvjestotinjak km sjeveroistočno od Los Angelesa, gdje je smještena i poznata Big Bear Solar Observatory koju vodi New Jersey Institute of Technology.

- otok La Palma u Kanarskom arhipelagu, gdje su smeštene mnogobrojne zvjezdarnice a najpoznatiji po skupini teleskopa koji čine Instituto de Astrofisica de Canarias, u naravi Europska sjeverna opservatorija.

atst3
Računalni model ATST

Dr. William Smith, predsjednik grupacije AURA izjavio je kao će ATST biti najveći svjetski teleskop za izučavanje Sunca. „Ničeg sličnog nema niti je u planu gradnje u svijetu za dugi niz godina!" Kada postane operativan ATST će moći detektirati detalje na Suncu veličine svega nekoliko desetaka kilometara. ATST neće biti usamljen na vrhuncu Haleakala, u njegovo susjedstvu nalazi se Mees Solar Observatory u nadležnosti University of Hawai - Institute for Astronomy, koji je također jedan od partnera u projektu ATST.

Istraživanje magnetskih polja i anomalija na Suncu i Sunčevoj atmosferi od krucijalne je važnosti za razumijevanje naše zvijezde. Sunčeva aktivnost, pjege na njemu, tkz Solarne flare i izbačaji koronarne mase direktno utječu na cijeli ekosustav na Zemlji. Pojačana Sunčeva aktivnost prouzrokuje velike tehničke probleme u komunikaciji i elektroenergetskom sustavu. Putnici u avionima a posebice astronauti mogu biti snažno ozračeni ukoliko se Sunce imalo „uznemiri" i prema nama pošalje dijelić izbačene materije ili energije!

atst4
ATST će stvarati slike dosad neviđene rezolucije i oštrine

Tu su primarni ciljevi ATST-ovih istraživanja. Stoga i ne čudi toliko interesovanje znanstvenika ali i političara (čitaj kapitala) za gradnju Zemaljskih opservatorija i svemirskih letjelica čija je primarna ili i jedina namjena istraživanje Sunca.

Gledano prema elektromagnetskom spektru ATST će raditi u području valnih duljina od 350 nm (ultraljubičasto) do 28.000 nm (infracrveno). U radu će koristiti tehnologiju poznatu kao adaptivna optika kojom astronomi smanjuju nepovoljan utjecaj atmosfere na kvalitetu snimaka. Njegov dizajn omogućiti će mu istovremeno opažanje presjajnog Sunčeva diska i jedva uočljive korone, gotovo milijun puta slabijeg sjaja od površine Sunca - fotosfere. Početni iznos od 146 milijuna USD već je na raspolaganju za gradnju ATST, a radovi započinju tijekom narednih nekoliko mjeseci.



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...