Misije

Tone smeća razbacane unaokolo

mars smece1smPrilika za našu mladost i buduće inženjere

Civilizacija smo smeća, ono je postalo i problem i prilika. Danas uglancano novo vozilo kroz samo dvadesetak godina postaje oronula hrpa izbljedjelog lima i plastike. Smeće! Uz protek dovoljnog broja godina svo smeće izgubiti će se prirodnim procesima razgradnje. Ponešto od toga, igrom slučaja, preživjeti će eone a onda postati prave civilizacijske relikvije kojima ćemo se diviti čak i više nego njihovi tvorci. Svojevrsne statue „čovjeka-prostora-vremena“ na licu mjesta ili u domicilnom muzeju, odnosno kao pokradeni artefakti u nijemim imperijalističkim propovjedaonicama svjedoka prošlosti.

 

 

Opširnije: Tone smeća razbacane unaokolo

Write comment (0 Comments)

Kineski rover 'Yutu 2': tri godine i preko kilometra na daljoj strani Meseca

11

Kineska sonda 'Chang'e 4' postala je prvi ljudski artefakt koji je 3. januara 2019. meko sleteo na drugu stranu Meseca. Oko 12 sati nakon sletanja, sonda je aktivirala rover 'Yutu 2', koji je, logično, takođe ušao u istoriju kao prvo vozilo koje se kretalo 'onom' stranom našeg satelita. Od tada su prošle 3 godine i sve to vreme mali rover se kreće, polako ali neumoljivo. Nedavno je 'Yutu 2' (玉兔 二号) prešao oznaku od jednog kilometra na Mesecu 38. lunarnog dana misije (jedan lunarni dan je jednak jednom zemaljskom mesecu). Tačnije, 7. januara 2022. odometar 'Yutua 2' je pokazao 1003,9 metara. To svakako nije impresivna brojka, pogotovo u poređenju sa 10,54 km pređenih 'Луноходом 1' ili skoro 40 km 'Лунохода 2', ali nije loše za mali rover od 140 kg koji može da radi samo u određenim razdobljima lunarnog dana (kada Sunce nije prenisko ili previsoko na horizontu da bi mogla da se kontroliše da temperatura sistema ne izlazi van parametara vozila).

Opširnije: Kineski rover 'Yutu 2': tri godine i preko kilometra na daljoj strani Meseca

Write comment (0 Comments)

'Starship': Nebo mora da sačeka (na Raptor 2)

1Pre nekoliko meseci činilo se da smo nadomak prvog orbitnog lansiranja 'SpaceX-ovog' sistema 'Starship'. Montaža i testiranje prototipova 'Starshipa' S20 i 'Super Heavyja' B4, koji su javno prikazani prošlog avgusta, sve više je uzimalo maha s realnom mogućnošću lansiranja krajem godine. Ako bi i došlo do kašnjenja...

 

Opširnije: 'Starship': Nebo mora da sačeka (na Raptor 2)

Write comment (0 Comments)

'POSEIDON': evropski 'hidrodron za istraživanje Titanovih jezera

1'Dragonfly', Nasina sonda koja će se sastojati od velikog drona koji će leteti nebom Titana, najvećeg Saturnovog meseca, biće lansirana 2027. godine. Ali ova sonda, koja će do ovog fascinantnog tela stići oko 2034. godine, neće istraživati metanska jezera i mora na severnoj hemisferi. Iz tog razloga i dalje se pojavljuju predlozi misija koje ne zanemaruju glavnu 'turističku' atrakciju ovog satelita. Poslednji od ovih projekata je 'POSEIDON, misija na Titan osmišljena za proučavanje jezera metana i etana. Misija bi morala da se sastoji od orbitera i 'površinskog' elementa, koji može biti ili veliki amfibijski dron, nazvan 'hidrodron' - vrsta plutajućeg 'Dragonflya' - ili mala flotila manjih dronova (ova posljednja opcija je jeftinija).

 

Opširnije: 'POSEIDON': evropski 'hidrodron za istraživanje Titanovih jezera

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • dragant said More
  Izneo sam neke dokaze. Pročitaj šta... 12 sati ranije
 • selena said More
  Kao što rekoh ranije: sve to treba... 13 sati ranije
 • Драган Тешић said More
  Bravo, sjajan tekst! Dajte još ovakvih... 1 dan ranije
 • Lidiya Simatovic said More
  Predivna prica o LJUDIMA i sramotnim... 1 dan ranije
 • dragant said More
  Bože Selena, zar ti ne pratiš zbivanja... 1 dan ranije

Foto...