Kliknite na slike
Picdumidi2_170
picdumidi_170
CielHiverPic_sallez_170
picdumidi5_170
koronograf_170
picdumidi4_170
picdumidi3b_170
picdumidi2b_170

Pik di Midi (Pic du Midi) je veličanstvena planina na jugu Francuske, u Pirinejima, blizu granice sa Španijom. Omiljena je među turistima zbog lepote prirode i među planinarima zbog izazovnih planinarskih staza. Popularna je i među ljubiteljima zimskih sportova zbog dobrih skijaških terena, ali ipak je najviše je vole astronomi jer se na njenom vrhu nalazi raskošna astronomska opservatorija. Iz daljine gledana opservatorija podseća na drevni zamak koji se, opasan zidinama, izdiže nad visokim, strmim liticama. Do opservatorije se dolazi uspinjačom, a planina je visoka 2877 metara.

Kliknitena kartu
polozaj_170
Položaj opservatorije

Opservatorija Pik di Midi ima dugu tradiciju. Njena izgradnja je započeta 1878. godine, u vreme kada je svet bio sasvim drugačiji od današnjeg i kada astronomi još nisu znali za Pluton i kada su verovali da je Mlečni put sve što postoji. Pre ravno sto godina, 1908. na opservatoriji je dovršena velika kupola od osam metara i u nju je smešten mehanički ekvatorijalni reflektor. Nakon drugog svetskog rata, 1946. sagrađena je i manja kupola za teleskop od 60 santimetara, a 1958. postavljen je i spektrograf. 1963. opservatorija dobija teleskop od 106 santimetara (42 inča). Taj teleskop je finansirala Nasa u sklopu svojih priprema misije Apola, kako bi se sa opservatorije napravile detaljne fotografije površine Meseca.

Dogradnja opservatorije se nastavlja i kasnije, te ona 1980. dobija teleskop od dva metra i to je i danas najveći teleskop na tlu Francuske. Na opservatoriji se nalazi i koronograf namenjen izučavanju sunčeve korone. Od 1982. godine teleskop od 60 santimetara je ustupljen amaterima.

 

 

Još neke opservatorije

Paranal

Opservatorija Paranal je astronomska opservatorija na planini Paranal (2635 m). Vrlo veliki teleskop (Very Large Telescope, VLT) je njen najveći teleskop (optički i infracrveni). Zapravo radi se o četiri zasebna teleskopa od po 8,2 metra koji mogu da rade zasebno, ali i

Arecibo - El Radio Telescopio

Ko se seća James Bondovog filma Golden Eye ili filma Contact, odmah će prepoznati jednog od "glumaca". U jednoj od prvih scena ovog poslednjeg, inače snimljenom po romanu Carla Sagana, gospođica Jodie Foster alias Dr. Ellie Arroway dolazi da u okviru SETI-ja osluškuje poruke vanzemaljaca na najvećem radio-teleskopu na Zemlji - el radio telescopio Arecibo u Puerto Ricu.

ASTRONOMSKA OPSERVATORIJA U BEOGRADU

Kada se nakon gužve po beogradskim bulevarima, uz naporno brektanje motora automobila popnete strmim, krivudavim ulicama do beogradske Astronomske opservatorije, iznenadi vas stameni spokoj i tišina koja najednom zavlada čim uđete u park u kome se Opservatorija nalazi. I zapuhne vas prijatna svežina.

 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 16 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 18 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 18 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 23 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...