Miodrag Sekulić, Sekula, sa Vidojevice javlja:

ASV

Ako sve bude u redu, tj. nakon odgovarajućih testova, krajem ovog meseca na planini Vidojevica biće instaliran novi teleskop, dakle pored već postojećeg od 60 centimetra. Ovaj novi dobio je ime Milanković, po našem slavnom naučniku, a prečnik ogledala mu je 1,40 m. Teleskop će privremeno biti smešten u posebnom paviljonu sa pokretnim krovom.

Međutim, kaže Sekulić, to će biti samo privremeno rešenje za smeštaj ovog teleskopa, jer bi za njega uskoro trebalo da se izgradi klasična kupola.

Tip teleskopa je Ritchey–Chrétien, sistem ogledala je izrađen u Rusiji (fabrika LOMO), dok je montaža napravljena u Austriji (fabrika ASA).

teleskop
Ovakav teleskop stiže na Vidojevicu

p1 p2

 Paviljon za nov teleskop

 Još fotografija paviljona na Vidojevici

Ovime će uspešno biti okončan projekat Belissima vođen po pokroviteljstvom EU, Astronomske opservatorije Beograd kao i resornog ministarstva Vlade Republike SRbije, a koji je u sebi uključivao i postavljanje ovog teleskopa potpomognuto finansijskim sredstvima EU, te će se nastaviti i nadalje na osnovu smernica rada koje je ovaj projekat u sebi do sada nosio. link: http://belissima.aob.rs/


Astronomska stanica Vidojevica

Vidojevica: Pod sjajem zvezda


 


Komentari

 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 1 dan ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 3 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 3 dana ranije

Foto...