SLIM na mjesecu prevrnut

Tehnički problemi i Sunce na „krivoj“ strani 

Japanski lander SLIM sa dva neuobičajna mikro-rovera uspješno je sletio na Mjesečevu površinu 19.01.2024. Svega 37 minuta kasnije isključen je zbog problema s punjenjem baterija kada su one gotovo ispražnjene, ne bi li se dala mogućnost naknadnog (ponovnog) pokretanja računala. Nakon pristizanja podataka s landera i jednog od rovera te obrade istih, dobili smo odgovor na pitanje što se dogodilo s Japanskim snajperom, kako je SLIM kolokvijalno nazvan.

Doslovce na samom slijetanju, par sekundi prije aluniranja, lander je izgubio jedan od dva sletna motora. To je dovelo do pogreške „pogađanja“ planirane točke od stotinu i pedeset metara. Da se to nije dogodilo lander bi sletio s pogreškom ne većom od dvadesetak metara. Kvar jednog raketnog motora je po aluniranju prouzročio nekontrolirani pad landera „na glavu“ a fotonaponski paneli nalaze se suprotno od smjera odakle dolaze Sunčeve zrake. Malo je vjerojatno da će Sunčeva svjetlost kasnije tijekom Mjesečeva dana uspjeti u dovoljnoj mjeri doprijeti do njih, a samim time omogućiti restart računala.

Promašaj u sudačkoj nadoknadi mogli bismo naprečac zaključiti. No nije tako. Letjelica je odradila sve planirane zadaće, i pored kvarova i problema uspješno sletjela precizno na Mjesečevo tlo. Izbacila dva mikro-rovera, a svi zajedno poslali su podatke (SLIM, LEV1 i LEV2) i fotografije (LEV2) na Zemlju. Izniman je ovo poduhvat Japanaca. Sada inženjeri i planeri misija imaju puno razloga za slavlje i optimizam u narednim projektima usmjerenim ka osvajanju Mjeseca.

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...