Znate što je GPS, čuli ste za GLONASS, uskoro dolazi BeiDou!

BeiDou gps

Kina je prošle nedjelje (12. novembra) iz raketnog centra Xichang lansirala raketu Long March-3B sa dva navigacijska satelita nove klase BeiDou-3. Obje su letjelice uspješno postavljene na planirane putanje u Zemljinoj orbiti i nalaze se u operativnom stanju. Riječ je o ekspanziji kineskog globalnog sustava pozicioniranja (i navođenja!) na površinu cijelog planeta.

Razvoj kineskog gps sustava BeiDou (Veliki Medvjed) službeno je započeo 1994. Operativan za područje Kine postao je 2000, a u azijsko-pacifičkoj regiji 2012. Do kraja 2018. godine biti će lansirano najmanje 18 BeiDou-3 satelita, a do 2020. nešto više od trideset ovih letjelica. Kineski gps postati će tako pored američkog i ruskog (GLONASS) treći svjetski sustav globalnog satelitskog pozicioniranja. Smatra se kako će signal njihova sustava biti kompatibilan sa američkim i ruskim, a nuditi će preciznost od pola metra do tri-četiri metra ovisno o lokaciji, prijemniku i/ili dopuštenjima, izjavio je Yang Changfeng, glavni dizajner BeiDou letjelica/sustava. U narednim mjesecima sa svakim lansiranjem rakete Long March-3B lansirati će se najmanje dvije letjelice a moguće i više.

Slijedeći puta kada krenete u kupovinu primjerice novog mobitela, obratite pažnju je li „spreman raditi“ sa ruskim GLONASSom i kineskim BeiDou gps sustavom. Američka dominacija u području globalnog pozicioniranja završena je nakon stupanja na scenu ruskog GLONASSa a definitvno odlazi u povijest sa kineskim BeiDou sustavom. Pa ćemo na taj način a ukoliko se amerikanci „naljute na nas“ i isključe nam gps, nonšalantno prijeći na ruski ili kineski sustav. Djeco, učite ruski i kineski, trebati će vam!

BeiDou gps shema


Komentari  
Miki
+4 #1 Miki 18-11-2017 11:35
Ne zaboravimo da je u razvoju i Evropski navigacioni sistem Gelileo. Imaćemo ih bar 4.

Sadašnji navigacioni moduli već svakako "čitaju" i GPS i Glonass.
Dodaj komentar