Astronautika: misije

Sada kada spejs šatlovi vise ne lete, kada su otišli u muzeje i u istoriju, žao nam je.

Atlantis-sts-129-1440x1920

U početku dočekani su kao elegantne i moćne letelice koje će nas sve uvesti u novu eru astronatike i činilo nam se da doba Zvezdanih staza u kojima veliki svemirstki brodovi lako krstare svemirom, više nije tako nedostižno, pa ni beskonačno daleko. A onda je spejs šatl Čelindžer 28. januara 1986, 73 sekunde nakon lansiranja eksplodirao i u smrt odneo svih sedam članova svoje posade. Uzroci katastrofe ispitivani su detaljno, a dalji letovi odloženi do septembra 1988. I kada su misije spejs šatlova ponovo posltali rutina usledila je nova katastrofa. 16. januara 2003. neposredno pred sletanje eksplodirao je spejs šatl Kolumbija. Ponovo je izgubljena semočlana posada.

Na kraju, ispostavilo se da je spejs šatl nepouzdana letelica i uz to vrlo skupa. Tako je njihova sudbina zapečaćena. Leteli su još nekoliko godina, po inerciji, da bi se završili isplanirani poslovi i ispunile međunarodne obaveze, a onda su 2011. potpuno povučeni iz upotrebe. Danas služe kao uspomena na jednu epohu astronautike. Sad nam je žao što ne lete.

Grand Finale 2010-11 from McLean Fahnestock on Vimeo.

Ovo su ukomponovana sva lansiranja spejs šatlova. Ukuno bilo je 135 lansiranja, 134 uspešnih. Sa svojih misija šatlovi su se uspešno vratili na zemlju 133 puta. Pri put je jedan šatl poleteo 12. aprila 1981. Zadnji put 21. jula 2011. U svemir su odnili Svemirski teleskp Habl, letelice Galileo, Magelan, Odisej, tone komponenata SSI, brojne satelite ... Obavili su velik posao.

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 4 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 9 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 15 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...