Astronautika: misije

Juno-Launch1

Danas 05.avgusta 2011-e u 16:25 GMT (18:25 CET), sa kosmodroma na Floridi, pomoću trenutno najjače varijante rakete Atlas-5 na pet godina dugo putovanje ka Jupiteru, lansirana je NASA-ina sonda JUNO.

U zadnjih nekoliko minuta odbrojavanja (T-4 minuta) došlo je do nekoliko lakših tehničkih poteškoća sa podsistemima rakete, što je uslovilo nekoliko 5 minutnih odlaganja, ali napokon kada su svi problemi rešeni usledilo je fantastično lansiranje kakvo nismo videli jos od januara 2006-e kada je na skoro istoj ovakvoj varijanti rakete Atlas-5 poleteo New Horizons prema Plutonu.

Juno-Launch2

U momentu kada pišem ovaj tekst još uvek nema informacija o samoj sondi Juno. Pre svega čeka se da se uspostavi veza između sonde Juno i DSN-ovih antena, da se otvore solarni paneli i slično. Tek nekih 20 dana od dana lansiranja počeće postepeno uključivanje i testiranje naučne opreme na samoj sondi.

NASA-in administrator Charles Bolden izjavio je :" Danas, lansiranjem sonde Juno, NASA je počela putovanje ka još jednom udaljenom cilju. Buduca istraživanja zahtevaju ovakvu vrhunsku nauku da bi nam pomogla da bolje razumemo naš Sunčev Sistem i sve veći broj zahtevnih destinacija."

---------

Poslednja vest:
19:38 CET - Solarni paneli na sondi Juno su uspešno otvoreni!
Author: Tomislav Bandin

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži