Astronautika: misije

Kliknite na slike
Pancam-sol2671
Panorama sastavljena od 3 RAW slike. Sol 2671.
Pancam-sol2671-verstr
Ista panorama sa naglasenim vertikalnom detaljima.(Philovision).

Oni koji prate misiju Mars Exploration Rovera, znaju da je Sprit sleteo na nekoliko kilometara od zanimljive geološke formacije prozvane Columbia Hills. Drugi rover Opportunity, sleteo je u ravnicu Meridiani Planum, i nije imao tako zanimljiv pogled. Svuda unaokolo pružao se pogled na nepregledno prostranstvo sa skoro nikakvim reljefom. Tu i tamo poneki krater bio bi pravo osveženje za sve koji su zeljni lepih brdovitih prizora sa obližnje planete.

U zadnjih nekoliko nedelja/dana, Opportunity se dovoljno približio svom najnovijem odredištu, ogromnom krateru Endeavour, tako da može jasno videti spoljne zidove istog. Endeavour krater je u prečniku oko 22 kilometra, pa je samim tim i zid kratera znatno viši, šta više viši od bilo kog reljefnog oblika viđenog sa površine Marsa. Mada jos uvek niko nije dao zvanične procene visine zidova kratera , po snimcima se može videti da se radi o desetinama metara (verovatno preko 100) velikim brdima.

Koliko je fascinantan prikaz može se videti na ovoj juče snimljenoj panorami sa udaljenosti od 300 metara od same ivice Endeavoura.

U narednih nekoliko dana, Opportuniti će prići do same ivice kratera, kada će verovatno zastati i snimiti najlepsu 360 stepeni kolor panoramu misije MER.

Zahvaljujuci NASI , JPL-u i fantasticnom timu, koji skoro svakodnevno postavlja najnovoje neobrađene snimke na internet sajtove, možemo pratiti finale ovog 16 kilometara dugog puta od sada vec dalekog kratera Victoria.

U narednim danima bice jos ovakvih ili sve boljih panorama sa Marsa.

 


Author: Tomislav Bandin

Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...