Astronautika: misije

Planirano jučerašnje lansiranje prototipa rakete HEAT 1X koju su doslovce u garaži izgradila dva Danska entuzijasta Peter Madsen i Kristian von Bengtsson odgođeno je do daljnjeg.

danci
Prototip Danskih konstruktora čeka narednu priliku za polijetanje

Prema izjavama konstruktora i tamošnjih medija „raketa iz garaže“ ovog puta nije poletjela zbog problema koji su se pojavili tijekom predlansirne procedure. Gusti dim obavio je raketu prije vremena, što je bio definitivni znak za prekid lansirnog slijeda, kažu Madsen i von Bengtsson. Prema prvim analizama najvjerojatnije je došlo do problema u sustavu za paljenje raketnog motora. Konstruktori nisu željeli riskirati s svojim prvijencem. Konkretan datum slijedećeg pokušaja lansiranja nije najavljen, no svakako bi trebao uslijetiti tijekom ovog mjeseca.

Još o ovom poduhvatu:
Dvojac iz Copenhagena leti u svemir!?
Danci lete u svemir
Peter Madsen i Kristian von Bengtsson izradili su devet metara visoku raketu s promjerom tijela od 0.64m i mase 1.6t. Njezin je cilj postići visinu od najmanje 30.000m koje se smatra granicom tkz. bliskog svemira. Kada usavrše svoju mezimicu, za što im po njihovim procjenama treba dvije do četiri godine, biti će spremni poslati astronauta u svemir. Iznimno jednostavan dizajn same rakete i kapsule s astronautom trebao bi biti dovoljan da se u balističkom letu prijeđe visina od 100 km +1 m koja označava početak svemira.

Prototip koji stoji na lansirnoj rampi rezultat je ljudske upornosti i povjerenja. Zanesenjaci su svojim marljivim radom dosad od preko 2.000 donatora prikupili oko 50.000eur koliki je troškovnik ovog projekta. Uspiju li u svom naumu, Danski dvojac zadužiti će svoju zemlju titulom četvrte po redu države koja je vlastitim snagama sposobna lansirati i sigurno vratiti čovjeka iz svemira. Biti će to i demostracija tehnike i jasna poruka kako svemir nije rezerviran samo za velike i bogate.

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 14 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 16 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...