Astronautika: misije

Lansiranje stratosferske probne sonde „HISTRION-1A“ najavljeno za subotu 03. jula 2010. u  14:00 otkazano je radi organizacijsko-tehničkog problema.

U ovom trenutku još nije definiran slijedeći datum lansiranja.

Ekipa ASTRONAUTIKA tima nakon dogovora proteklog tjedna zakazala je lansiranje HISTRIONa- 1A u subotu 03. jula s lokalitela planinarskog doma na Japetiću (Žumberačko gorje). Pripreme, ljudi i oprema konačno je dogovorena u petak tijekom dana. Sve je bilo spremno i izgledalo je sjajno do subote u 14:00 sati. Tada je Mirko Primorac javio kako zbog određenih problema nije u mogućnosti dopremiti na vrijeme helij za punjenje balona te je lansiranje moralo biti odgođeno.

Mjesto i vrijeme lansiranja HISTRION-1A dogovoreno je zbog povoljne pozicije i mogućnosti da se veći broj članova ASTRONAUTIKA tima okupi na jednom mjestu. Dodatni spektakl na Japetiću bilo je i prvenstvo u paraglidingu u kojem je učestvovao i Uroš Todorović Mikšaj.

Nakon otkaza lansiranja dio članova ASTRONAUTIKA tima vratio se kući iako su već bili na putu prema Japetiću. Ipak, nismo ostali zakinuti za lijepo druženje s paragliderima, a ekipa Astrovizije na terenu (Vedran i kolege) ipak su snimile interesantan materijal.

Marcela se u ranijem dogovoru s Urošem odlučila na let u paraglider-tandemu s pilotom. Petnajstak minuta u zraku poput ptice, te ugodno druženje s Vedranom i društvom učinilo je da vikend pod oblacima ipak ostane u lijepom sjećanju.

Sonda HISTRION-1A, medvjedić, i prateća tehnika ostali su na Zemlji a čitatelje ostavljamo da uživaju u nekoliko sličica s lica mjesta.

 PS. 
Ekipa ASTRONAUTIKA tima zahvaljuje Mirku Primorcu (AD Beskraj) na suradnji u vidu dogovora o posudbi/ustupljivanju helija, iako se to eto igrom slučaja nije realiziralo.

Picture-739

Vedran i kolege na Japetiću

Picture-754

HISTRION-1A ID kartica

Picture-612

Ovakve snimke iz zraka morat će počekati slijedeću prigodu

Picture-761

Ekipa se sprema za sekundarni program – polijetanje paraglidera

Picture-743

HISTRION-1A se priprema...

Picture-749

Uroš postavlja posadu u HISTRION-1A..

Picture-776

Marcela, neposredno prije polijetanja

Picture-792

Polijećemo..

Picture-798

Marcela i njezin pilot Goran u zraku

Picture-740

Uroš prije trećeg subotnjeg leta

Picture-825

Još samo korak i Uroš je u zraku..

Picture-838

Uroš na nebu iznad Japetića

Picture-822

U opis letenja spadaju i ovakvi trenutci, važno je krenuti ponovo!Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži