Mmaratonandrevlje

Ove Srbende su prevazišli sami sebe. Prvo je Zorkić počeo sa Letenkom koja je iz godine u godinu bila sve bolja i bolja. Zatim je Koča & co Letenku doneo na jedan drugi nivo da bi sad Miloš & co to sve izdigli iznad oblaka. Mislim načuo sam ja da se za ovogodišnji MM u Srbiji sprema nešto veliko ali ovoliko veliko nisam mogao ni da sanjam.

Organizatori su se zaista potrudili da učesnici MMa budu dobro dočekani  da imaju izvrsne uslove za prestoj kao i za svoje miljenike telescope. Lokacija je usred jedne šume na Frukoj gori gde se samo na severoistoku vide malo svetla iz Novog Sada. Travnat teren pored samog hotela, struja na dohvat ruke. Sve što astronomi sa svojim teleskopima trebaju bili oni za slikanje ili gledanje.

Iz Skoplja smo došli nas troica (Filip, Tomi i ja), a bilo je tu gostiju iz puno država. Naši poznanici iz Hrvatske, Slovenie, Slovačke su bili tamo kao i novi prijatelji iz Mađarske. Prve večeri baš i nismo imali sreće sa vremenom. Oblaci su se raširili od horizonta do horizonta. Tek negde oko po ponoći se otvorila jedna mala lupa kod Saturna pa smo eto barem to uspeli da posmatramo. Sutradan u subotu su u kongresnoj sali hotela održana nekoliko predavanja kao i kraćih prezentacija društava iz zemalja koji su gostovali na MMu. Celog dana u subotu je bilo vedro da bi se pred veče navukli oblaci tako da je početak MMa odložen za kasnije. Unapred pripremljene strategije lova na Move su propale u vodu tako das mo jednostavno bili primorani loviti kroz rupe u oblacima koje su se otvarale I zatvarale u par sekundi.

Prijavljeno je bilo 14 ekipa. Ja sam toliko bio zauzet planovima da nađem neki objekat po tim delovima gde je koliko toliko bilo vedro da uopšte nisam obraćao pažnju na to ko od konkurencije koliko napreduje. Vlaga je dodatno otežala process traženja tako da sam više brisao okular i nišan da sam zaboravio da se može i sekundar zamagliti pa sam izgubio pola Device koja je kasnije zašla zad oblake. Pričaće se i priče ( koje su nažalost tačne ) da nisam video M45 ( Plejade ). Jedina mi je uteha ni da je tim koji je osvojio prvo mesto takođe nisu uspeli da ih vide. Ali eto ljudi će pričati.

Dva puta u toku večeri smo morali da bežimo od kiše pa je kasnije trava više odmagala nego pomagala a i vlaga se dodatno povećala tako da više stvari nisu bile vlažne već mokre. Puno vremena je potrošeno u sedenju I čekanju šta da se traži. Po meni nije bilo potrebe za pravljenjem pauze jer je baš tada bio jedinstveni period kada je bilo većinom vedro.  Do kraja je ostalo samo nekoliko takmičara a prvaci koji su našli odličnih 81 M objekata nabivši dobru razliku od 7 objekata iza drugih (moja ekipa) i komotno otišli na spavanje ostavuvši konkurenciju da se nada da će isplivati još koji M objekat.  Ostavili su po meni dobar utisak i Mađarski takmičari sa jednim malim i mladim momkom koji je uboo M15 u Pegazu u delu neba koji je sprežen svetlom iz Novog Sada. Oni su osvojili treće mesto sa samo 3 objekata manje.

Lepo je videti mlade ljude koji sa vrlo skromnim instrumentima tako dobro nalaze objekte I koriste telescope. Čestitam svim učesnicima u maratonu a najviše čestitki pobednicima koje niko nije znao, imali najslabiji teleskop a čuo sam i da katre nisu umali već nešto improvizovali i pritom svima održali doooobru lekciju. Samo se nadam da neće stati na ovom i da ćemo imati prilike videti ih na Letenki.

Dok smo ja I Filip trčali maraton Tomi je sa novom CGEM montaži pokušavao slikati, pa se i on dosta namučio sa kišom i oblacima. Koliko sam od njega čuo jedva da je uspeo da uhvati nekoliko lajt frejmova sa trio galaksija u Lavu ali se kazhe zato naslikao dark frejmova.

Zahvaljujem organizatorima na svemu i nadam se da je ovo samo početak jedne lepe tradicije.

Kliknite na fotografije DSC_4220
DSC_4222 DSC_4225
DSC_4226 DSC_4227
DSC_4234 DSC_4235

Članci o X međunarodnom Mesijeovom maratonu "Andrevlje 2011"

Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka