mmlogo

Dvogled

dvogled Iz opstepoznatih razloga, posedovanje teleskopa je kod nas krajnje retka stvar. Medjutim ova nesporna cinjenica ne mora da u potpunosti obeshrabri potencijalnog "M-maratonca", jer na svu srecu, za jedan solidan, nazovimo ga Mali Mesijeov Maraton dovoljan je i dvogled. Sto je objektiv veceg precnika, to je bolje, a svaki je upotrebljiv, cak i pozorisni (bolje ista nego nista). Dvogledi svih optickih performansi su u "igri", a sto je veci objektiv to je vise "plena" u vasim okularima. Preporucujemo: 7x50, 10x 50, 12 x 40 (lak za drzanje), 20x60, (ako imate ovaj model, pre M-maratona provedite najmanje 3 dana vezbajuci misice u teretani... jer je tezak) i sl. Taj, uslovno receno "popularni" opticki instrument koji ste mozda nekada koristili za posmatranje devojke svojih snova iz daljine, ili lepih kupacica na nekoj od davnih obala... moze Vam odlicno posluziti i u potrazi za M-objektima. Ukoliko posedujete i fotografski stativ, na koji cete montirati Vas dvogled, eto prilike da uzivate u otkrivanju M-objekata, a da svoje otkrice podeliote sa nekim drugim (mozda bas sa malopre pomenutoj devojci), fiksirajuci polozaj dvogleda prilikom svakog otkrica, kako bi se i drugi uverili da ste imali "dobar lov". Fotografski stalak ce biti neupotrebljiv jedino u slucaju potrage za M-objektima koji se trenutno nalaze u zenitu, ali sacekajte da se "spuste" prema horizontu, ako Vas vec mrzi da ga drzite u rukama.

Ako nemate stalak, odlicno ce posluziti kamp stolica sa naslonom za glavu i rukohvatima sa strane (da naslonite umorne laktove).

U nastavku teksta dajemo Vam spisak M-objekata koji se mogu videti dvogledom, ali ga prihvatite uslovno. Podaci su iz literature, a komentari uz pojedine objekte su iz "pera" odnosno iz tastature potpisnika ovog teksta a neki su i krajnje subjektivnog karaktera, sto, nadam se, necete zameriti. Mora se imati u vidu da se idealni uslovi tesko nalaze u blizini grada, zbog osvetljenosti neba, tako da, ukoliko posmatranje vrsite iz gradske sredine, jedino restrikcija struje moze da Vam pomogne da sve navedene objekte uhvatite u okularima Vaseg dvogleda.

lako Dvogledom dobro vidljivi M-objekti:

M2 zbijeno jato u Vodoliji
M3 zbijeno jato u Lovackim psima
M4 zbijeno jato u Skorpiji
M5 zbijeno jati u Zmiji (sjajni objekat)
M6 otvoreno jato u Skorpiji
M7 otvoreno jato u Skorpiji, u idealnim uslovima vidljivo golim okom
M8 difuzna maglina u Strelcu (cuvena "Laguna maglina ", vidljiva golim okom u idealnim uslovima, potpisniku teksta jedan od najlepsih objekata Dubokog neba,
M10 zbijeno jato u Zmijonosi,
M11 otvoreno jato u Stitu (poznato u literaturi pod nazivom "Jato divljih gusaka")
M12 zbijeno jato u Zmijonosi
M13 zbijeno jato u Herkulu (vidljivo golim okom u idealnim uslovima, u dvogledu
sjajan objekat velikih ugaonih dimenzija, spektakularni objekat
M16 otvoreno jato u Zmiji
M17 difuzna maglina u Strelcu ("OMEGA" ili "POTKOVICASTA MAGLINA).
M22 zbijeno jato u Strelcu
M23 otvoreno jato u Strelcu
M24 otvoreno jato u Strelcu
M25 otvoreno jato u Strelcu (u dvogledu se vidi 10-tak zvezdica)
M31 Andromeda galaksija (vrlo lako vidljiva golim okom, u dvogledu ogromna i sjajna, posmatracu oduzima dah svojom lepotom, najdalji objekat u svemiru vidljiv golim okom, dalek oko 2 mil svetlosnih godina)
M33 galaksija u sazvezdju Trougla (divan objekat u bogatom polju slabih zvezda)
M34 otvoreno jato u Perseju(vidi se golim okom)
M35 otvoreno jato u Blizancima (vidi se golim okom, u dobrim uslovima)
M36 otvoreno jato u Kocijasu
M37 otvoreno jato u Kocijasu
M38 otvoreno jato u Kocijasu
M39 otvoreno jato Labudu
M41 otvoreno jato u Velikom psu (u dvogledu se vidi 10-tak zvezdica)
M42 difuzna maglina u Orionu (cuvena Orionova Maglina - vidi se lako golim okom, kao odsjaj, u dvogledu spektakularan objekat, jedan od onih koji lepotom oduzima dah)
M44 otvoreno jato u Raku (vidljiv golim okom, u idealnim uslovima,poznat pod nazivom "JASLICE" ili "KOSNICA" - divan objekat - lepotom oduzima dah)
M45 otvoreno jato u Biku (poznato pod nazivom "PLEJADE"-vidi se 7 zvezda golim okom, u dvogledu se vidi nekoliko desetina zvezda, a u teleskopu veceg vidnog polja i sa malim uvelicanjem... neopisivo leo objekat - oduzima dah)
M47 otvoreno jato u Krmi (ima 4-5 vrlo sjajnih zvezda)
M50 otvoreno jato u Jednorogu (lep objekat)
M55 zbijeno jato u Stelcu (lep objekat)
M92 zbijeno jato u Herkulu

[Napomena: Posto po misljenju potpisnika ovih redova, u gornjoj grupi ima nekoliko M-ova koji oduzimaju dah, moracete povesti neku, vama dragu osobu da Vam daje vestacko disanje.]

izazov Objekti u sledecoj tabeli vec predstavljaju solidan izazov za otkrivanje u dvogledu uobicajene velicine (ako uslovi osmatranja nisu idealni):

M15 zbijeno jato u Pegazu
M19 zbijeno jato u Zmijonosi
M27 planetarna maglina u Lisici (cuvena "Dambel" maglina, lepotom oduzima dah)
M52 otvoreno jato u Kasiopeji
M67 otvoreno jato u Raku
M81 galaksija u Velikom Medvedu (nikad do sada nisam uspeo da je pronadjem)
M103 otvoreno jato u Kasiopeji

podvig Pronalazenje objekata u poslednjoj tabeli predstavlja mali "podvig" ukoliko raspolazete samo dvogledom, a posmatrate iz gradske ili poluurbane sredine.

M1 u sazvezdju Bika ostatak supernove iz 1054 (cuvena "KRAB" maglina). Tek nedavno sam uspeo da je pronadjem uz pomoc teleskopa, ali kad je tacno locirate, mozete je videti, tacnije "naslutiti" i dvogledom (12x40) cak i iz gradske sredine ako je relativno mracno(po mogucnosti restrikcija) a nebo vedro i prozirno.
M9 zbijeno jato u Zmijonosi
M14 zbijeno jato u Zmijonosi
M18 otvoreno jato u Strelcu
M20 difuzna maglina u Strelcu - poznata kao "TRIFID" odnosno "TROLIST", jedan od onih za koje Vam treba vestacko disanje da se oporavite od snaznog vizuelnog utiska koji izaziva. Prema literaturi spada u teze vidjive objekte o dvogledu, medjutim iz licnog iskustva, isticem da se bez problema moze naci na prolecnom i letnjem nebu
M21 otvoreno jato u Strelcu
M26 otvoreno jato u Stitu
M28 zbijeno jato u Strelcu
M29 otvoreno jato u Labudu
M30 zbijeno jato u Jarcu
M32 galaksija u Andromedi
M48 otvoreno jato u Jednorogu
M51 galaksija u Lovackim Psima
M53 zbijeno jato u Berenikinoj Kosi (napomena: svi M-objekti u ovom sazvezdju i sazvezdju Device cine galakticko jato, golim okom se vide kao zvezde, a u dvogledu veceg okulara u idealnim uslovima, vidite da te zvezdice imaju dimenziju, tj. da nisu tackasti objekat)
M54 zbijeno jato u Strelcu
M56 zbijeno jato u Liri
M62 zbijeno jato u Skorpiji
M63 spiralna galaksija u Lova~kim Psima
M64 galaksija u Berenikinoj Kosi - na granici vidljivosti u odlicnim uslovima
M69 Strelac zbijeno jato na granici vidljivosti u idealnim uslovima
M71 zbijeno jato u Strelcu
M72 zbijeno jato u Vodoliji na granici vidljivosti u idealnim uslovima
M75 zbijeno jato u Strelcu
M78 difuzna maglina u Orionu
M79 zbijeno jato u Zecu
M80 zbijeno jato u Skorpiji
M93 otvoreno jato u Krmi
M94 galaksija u Lovackim Psima
M101 galaksija u Velikom Medvedu (nikad je nisam "uhvatio" posmatrajuci iz grada)
M110 galaksija u Andromedi, (isto)

Jos jedna napomena: Ruski modeli dvogleda koji su se do skora mogli kupiti i kod nas u opticarskim radnjama, u opremi su imali i zute filtere za okulare. Probajte i njih da upotrebite prilikom posmatranja, mozda pojacaju kontrast, i olaksaju Vam potragu za M-ovima. Ja ih do sada nisam isprobao, ali uvek postoji prvi put.

Kao sto se iz izlozenog spiska vidi, uz solidne pripreme na nacin koji smo Vam prethodno preporucili, i uz pomoc Vaseg dvogleda imate priliku da uzivate u lepoti obilja M-objekata, i osetite velicanstvenost univerzuma.

Srecno, i ... vedro nebo !

U Novom Sadu, 29.2.2000

Author: Dragan Miladinović

Komentari

 • Siniša said More
  Zanimljiv komentar, u kome se pominje... 5 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantan tekst. U blizini... 6 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Naredna generacija veliki teleskopi u... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Dobat tekst. Moguć samo u domenu... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Koncept tamne materije počeo je da... 1 dan ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka