mm020422

VESTI
KO DOLAZI
PROGRAM

Maratonska noć

SAVETI

Mm
MESIJEOV MARATON:
2. i 3. aprila 2022. godine. 

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N

NAJAVITE DOLAZAK!: sakabd    Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  KAKO DA DOĐEM DO LETENKE

 


 MG 0421
Marina

Ova priča počinje 6. aprila 2019. godine, kada je moja ekipa „Carpe Noctem“ pobedila na Mesijeovom maratonu, održanom na odmaralištu Letenka na Fruškoj Gori. Koliko je tu sreće bilo, pogotovo što smo se do samog kraja borili, i našli poslednji objekat samo par sekundi pre drugoplasirane ekipe. No, velike pobede nose za sobom i velike odgovornosti. Ova pobeda značila je da smo mi postali sudije na sledećem Mesijeovom maratonu. Prvo učešće, prva pobeda i prvi put sudije! 

Moram reći da smo veoma ozbiljno prihvatili ovu ulogu. Počelo je spremanje, učenje, čitanje blogova i članaka, razgovori sa prethodnim sudijama maratona. Već početkom 2020. godine, bili smo spremni za naš novi posao. Međutim, i jedan mali virus je takođe bio spreman da potpuno promeni ne samo naše živote, nego i živote cele ljudske civilizacije. Nastupio je COVID-19, koji je odložio okupljanje još dve godine.

 

PRIJAVLJENE EKIPE

Zvezdobrojci – Uroš Milićev
Meduza – Kaća Lazić + Hana Rajković
Tri livade – Miloš Gagić
Anja Comla – Aljoša Gašić + Milan Stanković
Narodna kuhinja – Sarko Stanković + Konstantin Kočić

I tako dolazimo do glavne priče. Nakon dugog isčekivanja došao je i trenutak da konačno isprobamo nove veštine. Mesijeov maraton je zakazan za noć između 2. i 3. aprila 2022. godine, na već poznatom mestu, kampu Letenka. Imali smo samo nedelju dana da obnovimo svoje gradivo i odmah smo stupili u akciju. Međutim, u periodu kašnjenja, naša članica tima i glavni sudija maratona, Aleksandra Dragović, nastavila je svoje studije u Londonu. Naravno, ponosni smo na nju, ali i malo tužni što nam se neće priključiti. Na taj način ja postajem glavni sudija maratona ove godine, koji pripremam sa mojim pomoćnikom Borkom Popovićem

Došao je i taj dan, pakujemo se, pripremamo hranu, piće, šatore i vreće, ali i zimsku odeću jer su se temperature dosta spustile ispod proseka. Iako su oblaci prekrili potpuno nebo, i vremenska prognoza nije mnogo obećavala, mi smo sa velikim entuzijazmom krenuli na dugoočekivani događaj. Na Letenci dočekala nas je već poznata ekipa, organizatori, kolege sa fakulteta, i dugogodišnji učesnici Mesijeovog maratona. Pripreme su započete odmah po dolasku. Spremljene su karte neba i prijavni listići. Za takmičenje se prijavilo ukupno 5 ekipa. Neki timovi su bili već poznati i nama sudijama kao naši protivnici prethodnih godina, ali ono što je meni bilo veoma lepo i nekako me obavilo pozitivnom energijom i neočekivanom srećom jeste što su neke ekipe bile nove, i veoma mlade. A ja sam zaista uvek ispunjena kada se mladi ljudi priključe ovakvim događajima i kada vidim njihova nasmejana lica kada pričaju o astronomiji. 

 MG 0415
Pripreme za takmičenje

Sve je bilo spremno, Borko i ja izlazimo napolje da proverimo vremenske uslove, u nadi da ćemo uskoro krenuti sa takmičenjem. No, astronomi često imaju problem sa Marfijevim zakonom, koji nekako uvek donese veoma loše vremekada se priprema neko posmatranje. Ne samo da je bilo potpuno oblačno, već se na Fruškoj Gori spustila i magla koja je onemogućila da vidimo objekte na zemlji udaljene od nas samo par metara, a da ne razmišljamo o posmatranju M objekata. Pored toga, za samo par minuta koliko smo bili napolju, zaledio se svaki deo naših lica koji je bio otkriven. Nažalost, zbog vremenskih neprilika Borko i ja smo kao pomoćni i glavni sudija maratona odlučili da ipak neće biti takmičenja ovog dana. 

 MG 0472
Marina i Borko proveravaju vremenske uslove pre samog takmičenja

Iako je glavni događaj večeri otkazan, moram reći da je samo veče bilo fantastično. Astronomski događaji su zamenjeni Gastronomskim, kuvali smo hranu, držali predavanja, družili se... Pa i nije toliko loše. Moram naglasiti da od 2012. godine, kada sam zapravo započela svoje studije u Novom Sadu, redovno posećujem sve Astronomske kampove na Letenci i sve Mesijeove maratone. Na ovim događajima sam upoznala toliko fantastičnih i entuzijastičnih ljudi, čijim susretima se uvek neopisivo radujem. I ovaj susret je naravno propraćen i poslovnim pričama, kako se to uvek i desi. Pričali smo o zajedničkim promocijama nauke, zajedničkim novim projektima, novim radionicama za mlađu i stariju decu koje planiramo da uvedemo kao tradicionalni deo na Astronomskom kampu Letenka, ali došlo je i do priče da ove godine održimo Mesijeov maraton na leto, kada bude zakazan i sam kamp, tako da pratite nas kako ne biste propustili priliku da se prijavite na naše takmičenje ali i neverovatno druženje. 

Glavni sudija Mesijeovog maratona 2022. 

Marina Pavlović   

 MG 0409


Pogledajte ALBUM FOTOGRAFIJA SA MM 2022! (126 fotografija)

Mesijeov maraton 2022. - ODRŽAN!


Sve što treba da znate o Mesijovom maratonu, posebno o onom koji se održava na Fruškoj gori!
 
 

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka