Sa sajta MZ "Liman" prenosimo intervju sa Jankom Mravikom, koautorom izložbe astrofotografije koja se otvara u prostorijama Mesne zajednice 10. novembra 2009.

Janko Mravik je astronom amater iz Bačke Palanke. Osnivač je i predsednik Astronomskog društva "Univerzum" i jedan je od najboljih astronoma osmatrača na prostoru čitave bivše Jugoslavije.

MZL: Kada ste počeli da se bavite astrofotografijom?

Janko Mravik

Mravik: Astrofotografijom sam počeo da se bavim pre nekoliko godina, od početka, sa lošijom opremom a posle kako sam nabavljao bolju i bolju opremu slike su postale zanimljivije i kvalitetnije.

Šta vas je privuklo snimanju neba?

U početku amatera interesuje samo posmatranje kroz teleskop, posle nekog vremena kada dobro upozna objekte na nebu i vidi sve što se može videti poveća se želja da se vidi više toga. To se astrofotografijom postiže, i zato mnogi, koji mogu to sebi da priušte počnu da astrofotografišu.

E kad smo kod toga recite nam ko može da se bavi astrofotografijom?

Svako ko ima bilo kakav fotoaparat, pogotovo digitalni, može da slika neke pojave na nebu, kao što su pomračenja Sunca i Meseca, izlasci i zalasci Sunca i slično, što se isto uvrštava u jedan vid astrofotografije, onda meteore, itd, dok za neke teže objekte treba i bolja oprema.

M51_sm
M 51, foto: J. Mravik

Koliko je za dobru fotografiju presudna oprema?

Oprema je po mom mišljenju najbitnija. Dobar digitalni fotoaparat, razni filteri, postolja, montaže koje prate gibanje zemlje, lap top, i sl. je neophodno za kvalitetnu astrofotografiju, a sve to je još uvek poprilično nedostupno jednom amateru. Ova oprema što mi sa njom radimo je nešto najneophodnije da bi se postigle ovakve fotografije a to nije ništa u poredjenju sa onom opremom sa kojom raspolažu amateri u svetu.

I još da naglasim, što je i najbitnije za dobru astrofotografiju, to je dobar mrak, kojeg je na žalost sve manje i to ne samo kod nas nego je to problem u celom svetu. Svetlosno zagađenje jako utiče na oštrinu i kontrast same astrofotografije pa zbog toga nekada moramo ići i nekoliko stotina kilometara u potrazi za tamnim i nezagadjenim nebom.

M27_sm
M 27, foto: J. Mravik

Izvor: MZL


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...