ns ilustracija

Besplatni časopis za očuvanje noćnih ljepota

Osim u slučaju da ste zadnjih dvadesetak, ili najmanje zadnjih desetak godina, bili potpuno van dosega informacijskog društva pojam svjetlosno zagađenje nešto je s čime se susrećemo gotovo na dnevnoj bazi. Svitanja, koloritni zalasci Sunca, dnevni pejzaži dostupni su nam na dodir ekrana mobitela. Živimo na preksnom planetu. Ma gdje usmjerimo pogled, ispod vode, na polja ili šume, planinski pejzaži, mace koje luduju i poziraju poput naše partnerice (ili partnera)... ljepota je svuda oko nas. Kad se svjetla „reflektora” ugase, svijet oko nas se mijenja. Rijetki ga i primjećuju a kamoli da u njemu uživamo. Trebali bi, noć je u svojoj tmini predivna.

Na ovom linku; https://darksky.org/ pronalazimo pregršt zanimljivih, vrijednih i kvalitetnih stvari o ljepotama noćnog krajobraza. Pogledajmo fotogalerije na portalu, usput naučimo još ponešto o važnosti očuvanja noćnog zvjezdanog neba. Mogli bi se jako iznenaditi koliko zdravstvenih tegoba ljudi ima svoje dijelomične ili potpune uzroke u nečemu što nam političari (još uvijek!) serviraju kao „prosvijetljenje”.

Novine, časopise, knjige nažalost (pre)rijetko kupujemo. Nudimo Vam da besplatno pregledate časopis „Nightscape” (PDF) i na svoje računalo, mobitel..skinete više od stotinu fantastičnih brojeva časopisa koji promiče kulturu noći, noćnog krajobraza. „Nightscape” će Vas zadiviti materijalima. Fotografije ostaviti bez daha. Inspiriraju li Vas slobodno nam u redakciju pošaljite Vaše fotografije noćnog krajobraza. Noć je samo dan gledan drugim, drugačijim očima.. Ovdje se nalazi direktan link za pristup prošlim brojevima časopisa; https://darksky.org/resources/publications/nightscape/

ns naslovnica113

 


Komentari

 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 12 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 2 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 2 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 2 dana ranije
 • andrija said More
  NAJSTARIJA ASTRONOMIJA NA PLANETI :D
  Za... 5 dana ranije

Foto...