LosaNaukau1-226

Loša nauka
Ben Goldejker
  Nagrada za naučnopopularnu knjigu godine
  u Velikoj Britaniji
347 strana
CENA (u dinarima) Mek povez
U knjižarama 1404
Kod izdavača 1090
Specijalan popust za čitaoce AM 990  naručite

Pročitajte odlomak pdf

O knjizi

Dr Ben Goldejker je napisao knjigu koja je pravi antibiotik širokog spektra za sve one koji u javnom nastupu zloupotrebljavaju nauku i iskrivljeno iznose činjenice. U Lošoj nauci se razotkrivaju farmaceutske kompanije, nadrilekari, nutricionisti, zlonamerni statističari, mediji koji izazivaju paniku pogrešno tumačeći medicinska saznanja, istraživači koji objavljuju tobožnje naučne članke o nepostojećim eksperimentima i mnogi drugi.

Loša nauka je napisana da izoštri vaša čula o svetu medicine, nauke, a pogotovo pseudonauke zaodenute u plašt učenosti. Neizostavno štivo za sve koji drže do racionalnog pristupa životu.

Pišući godinama kolumnu za britanski The Guardian, Ben Goldejker je temeljno i sistematično predstavio spregu nauke, zdravstva i medija, koja nije uvek i na dobrobit građana. U vremenu koje je obeleženo pandemijama zaraznih bolesti, u kome se panika u javnosti koristi za povećanje profita velikih farmaceutskih kuća, u kome često možemo da čujemo oprečne informacije od stručnjaka, običan čovek traži putokaz koji bi mu pomogao da se snađe u hiperprodukciji informacija koje je teško protumačiti. Ova knjiga pokazuje da često ne morate biti ekspert da biste prepoznali besmislice i intelektualne prevare. Naoružan elementarnim znanjima o tome kako proveriti da li je neki podatak verodostojan, kakva je metodologija medicinskih istraživanja, kako se ispituje delotvornost nekog leka, šta su to dvostruki slepi testovi, šta je nasumičnost, šta govori jezik statistike... čitalac postaje svestan da se iza komplikovanih rečenica ponekad kriju jednostavne istine ili – neistine.

LosaNaukapolu

 


O Izdavaču

Heliks_logoIzdavačka kuća Heliks osnovana je sa 2005. godine sa ciljem da srpsko tržište knjiga obogati najboljim svetskim naslovima iz oblasti popularne nauke. Naši čitaoci mogu da uživaju u delima pisaca koji imaju dar da formalni jezik nauke pretoče u uzbudljivo štivo što se s lakoćom čita i razume. Ričard Dokins, Brajan Grin, Mičio Kaku, Karl Segan, Met Ridli, Stiven Pinker, Ričard Fejnman, Pol Dejvis i mnogi drugi poznati autori čine stvaralačku bazu čija dela Heliks objavljuje na srpskom jeziku. Od 2009. godine u našem izdavačkom programu su i knjige srpskih pisaca, a književne oblasti smo proširili naučnom fantastikom.

Naučnopopularne knjige u izdanju Heliksa namenjene su čitaocima koji žele da dobiju jasne i razumljive odgovore na važna pitanja savremene civilizacije i tehnoloških izazova dvadeset prvog veka. One podstiču logičan i racionalan način mišljenja i kritičkog rasuđivanja, kao temeljnog životnog načela za donošenje ispravnih zaključaka.

Heliks neguje visoke profesionalne standarde - precizan i stilski oblikovan književni prevod, čitljiv slog i kvalitetnu štampu. U vremenu u kome ulaganje u znanje i kulturu predstavlja mudru odluku, potrudili smo se da naše knjige učinimo pristupačnijim osnivanjem Heliksovog kluba čitalaca. Dodatne informacije potražite na www.heliks.rs


 


Komentari  

Mikiiiiii
0 #2 Mikiiiiii 02-12-2012 11:08
u zemlji gde sedamsto i jedna nijansa sive i sponzoruse iz kraja bivaju izabrane za srpske bestselere, kako mozete da tako kazete za knjige koje ciljaju jezivo malu citalacku publiku!

Pitanje da li se ta knjiga stampa u preko 500 primeraka.

Sama stampa kosta oko 200 dinara.
PRelom je najmanje 250-300 eura, sa sve dizajnom korice, kod dizajnera koji radi na ugovor, pa je jeftiniji.

Koliko kosta prevodilac, da ne pricam.

Na kraju, na sve to,distributeri i prodavci uzmu svoj orgoman deo zarade, na koji se na kraju nakalemi i drzava sa PDV-om.

Sve u svemu, od cene koju vidite na koricama, izdavacu se vrati eventualno polovina, od koje treba da pokrive rashode, neprodate i unistene primerke, da da narodnoj biblioteci deset knjiga ili da plati kaznu i na kraju, da nesto eventualno i zaradi!

Ja sam se posle deset godina bavljenja "pravim vrednostima" okrenuo ugostiteljstvu i fast food-ovim, jer je to jedino sto srbi danas cene...

Tako da razumite izdavaca sto radi sve da ustedi, jer se mozda bas u toj razlici cene recikliranog i bezdrvnog papira krije njegova smesna zarada!
djordje
0 #1 djordje 20-09-2012 00:38
tako da nemam kompletno formirano misljenje o knjizi ali ce svakako biti pozitivno. E ono sto je konacno, opipljivo i ocevidno je ocajan kvalitet hartije! Maltene su samo korice dobre. Pa izvinite, mozete misliti da hartija nije bitna, da je sadrzaj taj koji je bitan i bicete u pravu, slozicu se. Nekako sam ipak siguran da englez, nemac nece dobiti takvu hartiju a za istu/vecu cenu koju cu i ja da platim...i boli kad te tretiraju ko stoku...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži