RASPRODATO
Najveca_predstava_3u_170
Kliknite na knjigu
Ričard Dokins
NAJVEĆA PREDSTAVA NA ZEMLJI
Cena: 1944 dinara
1460 dinara (uračunat PDV i poštanski troškovi).
PORUČITE: "Najveća predstava na Zemlji"
Napišite svoju adresu i pošaljite je na:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Iz inostranstva ova knjiga se može poručiti preko: www.knjizara.com
PDF izvod
SPOT: Šta kažu ljudi

Najveca_predstava_2l_510

Kliknite na knjigu

(Detalj iz knjige)

Samo teorija?

Zamislite da predajete istoriju Starog Rima i latinskog jezika. Nestrpljivi ste da prenesete svoje oduševljenje antičkim svetom - Ovidijevim elegijama i Horacijevim odama, izrazitom efikasnošću latinske gramatike koja se ogleda u govorima Cicerona, strateškim finesama Punskih ratova, vojnom veštinom Julija Cezara i pohotnim rasipništvom potonjih vladara. To je veliki poduhvat za koji je potrebno vreme, usredsređenost, posvećenost. Međutim, ustanovite da vaše dragoceno vreme neprestano zloupotrebljava, odvlačeći pažnju razreda, bučna horda neznalica (ignoranata, rekli biste vi, kao pravi znalac latinskog). S jakom političkom, i naročito finansijskom podrškom, oni neumorno saleću vaše nesrećne đake pokušavajući da ih ubede u to da Rimljani nikada nisu postojali. Nikada nije bilo Rimskog carstva. Čitav svet nastao je samo malo ranije nego što dopire sećanje. Španski, italijanski, francuski, portugalski, katalonski, oksitanski, romanš: svi ti jezici i njihovi dijalekti raširili su se spontano i nastali zasebno, i ne duguju ništa niti jednom prethodniku kao što je latinski. Umesto da posvetite punu pažnju plemenitom zanimanju nastavnika klasičnih nauka, primorani ste da rasipate vreme i energiju kako biste odbranili tvrdnju da su Rimljani uopšte postojali i usprotivili se predrasudi neukih koja bi vam naterala suze na oči da niste previše zauzeti boreći se protiv nje.

Ako se ne možete poistovetiti s mojim izmišljenim nastavnikom latinskog, evo realističnijeg primera. Zamislite da predajete noviju istoriju i da vaša predavanja o Evropi XX veka bojkotuje, ometa i na kakav drugi način remeti dobro organizovana i finansirana, politički moćna grupa poricatelja holokausta. Za razliku od mojih hipotetičkih poricatelja Starog Rima, poricatelji holokausta zaista postoje. Oni su glasni, na prvi pogled verodostojni i vešto se pretvaraju da su učeni. Podržava ih predsednik bar jedne trenutno moćne države i njihove stavove brani najmanje jedan katolički biskup. Zamislite da ste, kao nastavnik evropske istorije, stalno suočeni s ratobornim zahtevima da "predajete o kontroverzi", i da "jednako vreme" posvetite "alternativnoj teoriji" po kojoj se holokaust nikada nije dogodio nego ga je izmislila gomila cionističkih falsifikatora istorije. Intelektualci iz krugova pomodnih relativista uglas insistiraju da nema apsolutne istine, a to da li se holokaust uistinu dogodio pitanje je ličnog uverenja. Sve tačke gledišta su jednako valjane i treba da se podjednako "uvažavaju"...

...Evolucija je činjenica. Izvan razumne sumnje, izvan ozbiljne sumnje, izvan normalne, informisane i inteligentne sumnje, izvan sumnje evolucija je činjenica. Dokazi o evoluciji su, u najmanju ruku, jaki koliko i dokazi o holokaustu, bez obzira na to što postoje svedoci koji su holokaust videli sopstvenim očima. Sušta je istina da smo mi rođaci šimpanza, nešto dalji rođaci majmuna, i još dalji rođaci mravojeda i morskih krava, i još dalji rođaci banana i repe... nastavite da nabrajate koliko god želite. To nije moralo da bude tačno. To nije sama po sebi jasna, tautološka, očigledna istina, i nekada je većina ljudi, čak obrazovanih ljudi, mislila da to nije tačno. To nije moralo da bude tačno, ali jeste tačno. Znamo da jeste zbog obilja dokaza koji ovakvu tvrdnju podupiru. Evolucija je činjenica i ova knjiga će to pokazati. Nijedan uvaženi naučnik ne osporava evoluciju i neće biti nepristrasnog čitaoca koji će sklopiti korice ove knjige sumnjajući u evoluciju.

Najveca_predstava_3O_510


Kliknite na knjigu

Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... Pre 55 minuta
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 7 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...