Nova elektronska knjiga:

Miloš Gagić

PixInsight Vodič za obradu astrofotografija snimljeih DSLR kamerama

pix120Rekli su o knjizi:

Postoji više softvera za obradu astrofotografije, ali moja iskustva su vezana za Pixinsight. Kada sam ga instalirao pre nekoliko godina ostao sam zbunjen jer je potpuno drugačiji i u njemu nisam umeo da se snađem. Ali zajednica astrofotografa u svetu uglavnom koristi baš ovaj program i spremna je da svoja znanja podeli sa drugima. Tako sam znanje o korišćenju ovog programa dobijao od drugih, preko tutorijala, bilo da je u pitanju blog, bilo video materijal, ali i iz dostupnih pdf knjiga o programu Pixinsight. 

Miloš Gagić, autor

Postoji niza programa za obradu astronomskih fotografija, a najpopularniji i verovatno najbolji je PixInsight. Mnoge veličanstvene fotografije koje viđate po ilustrovanim časopisima i izložbama astrofotografije obrađene su baš u ovom programu. On je moćan, sveobuhvatan, predviđen za rešavanja svih problema sa kojima se u obradi astrofotografije srećete - od početka do kraja obrade. 

Program je ogroman, ali imate sreće. Pred vama je priručnik koji vas detaljno, korak po korak vodi kroz postupak obrade – sve do savršenstva. Pisan je na osnovu ličnog iskustva autora, uz pregršt praktičnih saveta.

Aleksandar Zorkić 
Novi sad 28. jun 2022. 

Za sve ljubitelje neba i astrofotografije, Vodič za obradu astrofotografija snimljenih DSLR kamerama, predstavlja izvanredno štivo. To je nešto što je već dugo vremena očekivano u našem regionu. Autor pitkim, jezgrovitim pristupom detaljno objašnjava proces obrade astrofotografija, ilustrujući sve korake konkretnim primerima fotografija koje obrađuje u samom vodiču. Na taj način nas pažljivo usmerava i čuva od bezbroj lutanja i sopstvenih pokušaja da postignemo odgovarajući rezultat u obradi astrofotografija snimljenih danas široko dostupnim DSLR fotoaparatima. To će nam omogućiti da i sami dostignemo visok kvalitet u obradi astrofotografija i budemo ponosni na ono na čemu i sam vodič insistira: očuvanje registrovanih informacija na dobijenim astrofotografijama u najvećoj mogućoj meri, koje će omogućiti njihovo dalje proučavanje, ali i izuzetan estetski sadržaj tako obrađenih astrofotografija: pravi spoj nauke i umetnosti. 

Prof. dr Dušan Mrđa 
U Novom Sadu 30. juna 2022. 

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(254 strane, preko 500 ilustracija 85,3 MB)
download

pdf

 

 

 


Komentari

 • andrija said More
  NAJSTARIJA ASTRONOMIJA NA PLANETI :D
  Za... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Deo o multiverzumima, svakako nije... 2 dana ranije
 • Liv said More
  ... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 4 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 4 dana ranije

Foto...