8 na mjesecu Lunohod2

Nećete pogoditi gdje se ono nalazi

Drage Dame, sretan Vam osmi mart, osmi ožujka, Dan žena! 

Povijest obiluje mnoštvom ne baš lijepih epizoda glede odnosa društva (muškaraca) prema ženama i njihovim položajem u društvu. Istine radi, žene su se kroz povijest pojavljivale kao moćne vladarice, snažne kraljice, fatalne princeze, erotske božice.. Suštinski, svakodnevno, bile su manje vrijedne, potlačene i nerijetko maltretirane. Sramotno, ta i životinje uvažavaju ravnopravno oba spola.

Moderna emancipacija žena u društvu započinje sa Clarom Zetkin (1857-1933). Ona je na konferenciji za prava žena održanoj 1910. u Kopenhagenu izašla s prijedlogom da se osmi mart (ožujak) diljem svijeta obilježava kao međunarodni dan žena. Zamisao je postala stvarnost godinu dana kasnije.

Razlike između spolova postoje i one su realnost, njih treba uvažavati baš kao što treba uvažavati i činjenicu da smo jednako vrijedni te da jedni bez drugih ne možemo. Osmi ožujka postao je važan podsjetnik na vrijeme kada biti žena ili biti muškarac nije bilo isto što i biti punovrijedni Čovjek!

Kako god, s kim god i gdje god da obilježimo Dan žena, jedno intrigantno i zanimljivo obilježje tome u čast načinjeno je u siječnju prije točno pedeset godina (1973.) Ono se ne nalazi na Zemlji već na Mjesecu! Za vrijeme prvih dana rada ruskog robota-rovera na Mjesecu (Lunohod-2) njegovim je zakretanjem kotača načinjena znakovita osmica na Mjesečevoj površini. Taj je trag desetljećima kasnije fotografiran američkom letjelicom iz orbite te postao vanzemaljsko obilježje Dana žena.

osmi mart na mjesecu

 

 


Komentari

 • selena said More
  AM je časopis zasnovan na volonterskom... 3 dana ranije
 • radmilo89 said More
  Dobro vece, dragi i staaari A. 8)
  Zasto... 3 dana ranije
 • kiSINiša said More
  Poštovanje. 
  Odlična komparacija za... 4 dana ranije
 • davor&anka said More
  :D Preleo, zahvaljujemo se 5 dana ranije
 • Željko Kovačević said More
  Ljudi će i dalje biti neophodni… Ali... 5 dana ranije

Foto...