Agape-Aleksandar Zecevic-Lepota,Istina i granice saznanja (05.06.16)

Nauka, znanje, misterije, tradicija - i mudrovanje o tome.

Po preporuci Draška Dragovića

Lepota istina

 

 

 

 


Komentari  
dragant
-1 #5 dragant 31-10-2021 13:30
Hvala, Drago. Našao sam nastavak. Odličan je. Predlažem da ga poslušate. Uslovi su: ako niste zaglavljeni na dogmatskom nivou sigrurnosti (što proizilazi iz slabosti - pošto sam slab moram da imam neki oslonac), ili zadovljno zaglavljeni na skeptičkom nivu, ne dosežući kritički nivo (Kantova podela razvoja, ramišljana i indivudacije). Оdnosno, emisija je za svakoga u kome i dalje postoji dečija radoznalosti.
https://www.youtube.com/watch?v=_x0Hul-AcHo
drago
-4 #4 drago 29-10-2021 22:28
Dragan(t)e ne znam da li si video postoji i nastavak intervjua pa možda tu imaš to što tražiš. Ipak, emisija nije predavanje već ćaskanje sa voditelje a ako tražiš prave odgovore njih imaš u knjizi istog naslova kao emisija.
Luka, mislim da si potpuno promašio temu i da ne razumeš osnovne postulate savremene nauke, a pogotovu ne oblast koju predaje prof dr A.Z. Makar pročitaj ponovo naslov emisije
Luka
+9 #3 Luka 28-10-2021 01:01
Očito je da je ovo prošlo ispod radara nekom od urednika. Ima milion drugih portala o čudesima i pretvaranju mrtvih u žive, ali to nema nikakva veze s ovim portalom koji se bavi naukom. Religija je vjerovanje u nešto što ti je netko rekao i osoba si koja više vjeruje tuđim očima nego vlastitim.
Kolega dragant ne razlikuje astronomiju i astrologiju.
Dali možemo uskoro očekivati horoskop na ovom portalu!? Sve religije imaju misiju, misiju da se šire kao cancer metastaza, inače mi osobno ne smeta da netko vjeruje da postoje stvari koje ne postoje, od volje mu, ali nemoj na vašaru "pokvareno brašno prodavat kao ispravnu robu".
http://www.pzkm.org/pavel-gregoric-david-hume-moj-najdrazi-skeptik-skeptici-u-pubu/
http://www.pzkm.org/skeptici-u-pubu-tribina-treba-li-znanost-filozofiju/
dragant
-3 #2 dragant 27-10-2021 10:40
Drago mi je da se na Astronomiju pojavilo nešto gde se kaže da je čovek obrazovan kada ima obrazovanje ne samo u jednoj specijalnosti, nego da je potrebno da bude obrazovan i po pitanju umetnost, nauke i religije. Inače, kako reče profesor, postoji opasnost da čovek postane, baz obzira koliko uspešan, ono za šta postoji nemački izraza: Fahidiot. Takođe je objašnjavoa zaštoje potreban dijalog i saradnja nauke i relgije.

Emisija je ostala nedorečena. Za kraju su ostavili rzgovor o četri teška pitanja. Prof. je rekao da je prvo pitanje, pitanje čuda, hrišćanskih čuda. Isceljenja, događaji koji spašavaju ljude ili ih usmere na pravu stranu, itd. O tome su pričali do kraja emisije, ne spomenuvši ostala tri pitanja.
Luka
+6 #1 Luka 27-10-2021 00:39
Ovaj video ne pripada na stranice https://www.astronomija.org.rs/. jer promovira pseudonauku.
Dodaj komentar