Jedan od velikih doprinosa Svemirskog teleskopa Kepler boljem razumevanju sveta vansolarnih planeta jeste i preciznija, a i pouzdanija procena broja zemljolikih planeta u Sunčevoj okolini, a i šire, u čitavoj galaksiji. Izlazi da u našoj galaksiji od pet zvezda sličnih Suncu bar jedna ima planetu veličine Zemlje i to u zoni pogodnoj za život.

nastanjivazona

Nastaniva zona: ni preblizu ni predaleko od zvezde.

U jednoj nedavnoj studiji naučnici su se koncentrisali na 42000 zvezda sličnih Suncu (G i K zvezde) tragajući za kratkim periodičnim promenama sjaja zvezde što je znak mogućeg prelaska planete ispred matične zvezde. Tim naučnika iz misije Kepler zajedno sa kolegama sa Kek opservatorije na Havajima je pronašao 603 planeta od kojih su 10 slične veličine kao i Zemlja i to u nastanjivoj zoni matične zvezde. Opravdana je pretpostavka da na površini takvih planeta postoji voda u tečnom stanju. A voda je uslov života kakav mi poznajemo!

Naravno, dobar položaj zemljolike planete ne znači da na njoj sigrno teku reke, jer za tečnu vodu su neophodni još neki uslovi, recimo određena gustina atmosfere, ali...

Ali račun kaže sledeće: u našoj galaksiji postoji nekoliko stotina milijardi zvezda. Procene govore da od tih zvezda više od četrdeset milijardi po veličini i tipu odgovaraju Suncu. A rekli smo na početku da svaka peta zvezda ima zemljolku planetu. Po tome izlazi da u našoj galaksiji ima preko osam milijardi planeta koje su potencijalno nastanjene jer su slične našoj planeti.

Stvarno, gde su ti vanzemaljci? 

 


ŽIVOT

VANSOLARNE PLANETE


 

 


Komentari  

DT
0 #3 DT 22-11-2013 01:12
Saamo još da se izmisili svemirski pogon koji bi nadsvetslosnom brzinom prebacivao ljude od jednog sunčevog sistema do drugot i biće moguće svemirske avanture koje smo tako rado čitali nekada davno, počeviši od prvog broja Kosmoplova.
Midzit
0 #2 Midzit 22-11-2013 01:02
pa nece da se jave :-)
johnny984
0 #1 johnny984 21-11-2013 23:28
Možda odgovor leži u ovoj knjizi :-)

http://frenzyspark.com/wp-content/uploads/2012/04/Korice_VANZ.jpg

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži