vostok jezero

Ruski su znanstvenici objavili kako se nakon cjelovitih analiza uzorka iz podzemnog jezera Vostok na Antartici dobivenih bušenjem četiri kilometra debelog ledenog sloja ne može potvrditi postojanje dosad nepoznatih životnih formi. Time su okončane mnogobrojne špekulacije proizašle iz preliminarnih rezultata ispitivanja koji su u nekim krugovima interpretirani kao dokaz postojanja novih formi života koje su nastale u izdvojenom ekosustavu jezera Vostok.

Sergei Bulat znanstvenik u Laboratoriji genetike pri Saint Petersburg Institute of Nuclear Physics kazao je tada kako se u uzrocima izvađenih tijekom maja 2012. iz jezera Vostok nalaze dosad neviđene bakterijske forme. Sada je direktor te iste laboratorije Vladimir Korolyov opovrgnuo svojeg kolegu te izjavio kako se nakon provedenih ispitivanja ustanovilo da „dosad nepoznate bakterijske forme“ nisu ništa drugo do posljedica kontaminiranih uzoraka. Analizom je jasno utvrđeno kako se (nažalost) u ovom izdvojenom sustavu ne nalaze životne forme koje i inače ne pozajemo u vodenim sredinama diljem planete. 

Jezero Vostok je najveće subglacijalno jezero na Antartici za koje se smatra kako je zbog izoliranosti veoma lako moguće da sadržava vlastiti put evolucije života. Zasada o tome nema potvrde. Uzorkovanje materijala ispod debelog ledenog pokrivača te metode analize istog zasigurno će se pak koristiti kao iskustveni materijal prilikom slanja robotičkih sondi na vanjske planete Sunčeva sustava, odnosno na njihove mjesece te potragu za životom izvan naše planete.


vostok-cropVostok - život pod ledom 

Ipak sve ovo je zasenilo drugo otkriće. Naime, pronađeni su čvrsti dokazi da u tom jezeru večnog mraka, ledene temperature, jezeru milionima godina potpuno odsečenog od svega ostalog što na planeti postoji – ima života!Komentari

 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 1 dan ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 2 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 2 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 3 dana ranije

Foto...