smak svijeta a
smak svijeta b web
smak svijeta c web

Neki dan na jednoj našoj nacionalnoj televiziji u udarnoj informativnoj emisiji odvojena je lijepa minutaža priloga u kojem je najavljen propast interneta. No dobro, proročanstvo se baš i nije obistinilo jer vi čitate ovo piskaranje Regionalovog novinara dva dana kasnije. Sva sreća da se, bar prema najavama mnogobrojnih „stručnjaka“ i takvim tematskim medijskim objavama bliži smak svijeta - jer kako bi inače ovako nešto mogli preživjeti ukoliko se smak interneta ipak dogodi s zakašnjenjem.

Bliži nam se 21. decembar. Jeste li se spremili za smak svijeta koji se očigledno sprema? Kaže mi jedan prijatelj kako to ima smisla jer da 21. decembra dolazi odmah nakon 20. ovog mjeseca a i da je to dan koji prethodi dvadeset drugom danu u decembru (nekada slavljen i hvaljen Dan armije) te da će se nešto sigurno događati tijekom petka 21. Ipak iako se smak svijeta približava i poziciniran je na kalendaru prije Božića i Nove godine nekako mi se čini da je izostala euforija. Lica ljudi na ulicama, trgovačkim centrima, školama ne odaju napetost ni ushit pa ni žal zbog toga. Čini se kako ih se smak svijeta i nije nešto dojmio. Veliki broj njih (koji si danas mogu priuštiti bar donekle pristojan ručak) nakon istog zadrijemaju, pogledaju Sulejmana a na smak svijeta gledaju neozbiljno i bez entuzijazma.. Čini se kako jedino astronomi i novinari smak svijeta doživljavaju donekle ozbiljno. Doduše ovi potonji nešto i nisu baš sigurni u to obzirom da kažu kako će smaka svijeta najvjerojatnije biti ali možda i neće.. U svakom slučaju na internetu se unazad nekoliko dana može uživo pratiti doček smaka svijeta.

Kod astronoma i astronautičara stvari su znatno ozbiljnije. Južnokorejska raketa očigledno neće biti lansirana prije smaka svijeta, ruski komunikacijski satelit zamalo je izgubljen zbog otkaza raketnog bloka koji ga je trebao dopremiti na neko mjesto u svemiru, indijci najavljuju rekordan broj lansiranja naredne godine, evropljani se sprijateljili s rusima a amerikanci žale što na Marsu nije pronađen život. Kineska letjelica upravo prolazi pokraj potencijalno opasnog asteroida..

Astronomi s druge strane na pitanje hoće li biti smaka svijeta decidirano i argumentirano izjavljuju da zasigurno hoće! Stvar se očigledno otela kontroli. Doduše dio astronoma kad ih pitate „to“ o smaku svijeta pravi se da ne zna što ih pitate, oni drugi pak klimaju glavom i kažu biti će „to“ biti skoro i dodaju kako je vjerojatnost da to bude baš 21. decembra za red veličine nekoliko stotina ili tisuća puta veća nego da uplatitelj lota dobije glavni zgoditak! Doduše rijetko koji novinar čuje kraj astronomske rečenice u kojem isti se pominje kako će taj smak svijeta biti negdje za dvije do tri, maksimalno četiri do pet milijardi godina od danas ali to nije niti važno, važno je samo kako se Smak približava i to neumitno. Uostalom i glavni urednik portala me još prekjučer požuruje da ispunim neke zaostale obveze, valjda je i on svjestan da se dan „D“ bliži. U svakom slučaju, vi koji ste s čitanjem ovog teksta dogurali dovdje znajte da ćemo mi ostati uz Vas do kraja. Ujutro 22. decembra na Vašem omiljenom web portalu dočekati će Vas nekoliko fotografija golišavih ljepotica iz svemira pa kud puklo da puklo...(ukoliko ih pomenuti glavni urednik, inače moj dobar prijatelj kako bi rekao Farukov dobar prijatelj iz svijeta politike, ne smakne prije postavljanja na internet).


Komentari  

Бранко
0 #2 Бранко 16-12-2012 02:20
Ovo je ozbiljan podatak i smatram da ga je potrebno prijaviti. Ne samo zbog moguce tragicne posledice (konkretno samoubistva i slicno) vec i zbog toga sto je to primer neodgovornog i nepofesionalnog ponasanja koje mora biti sankcionisano. U ostalom, ako znate o kojoj skoli je rec to se da lako proveriti. Taj neodgovorni padegog ne samo da obmanjuje ucenike vec i siri strah i paniku. To je krivicno delo, a ono sto je nevidljivo i mnogo tezi zlocin jeste cinjenica da ce deca pred takvim autoritetom biti pogresno usmerena (eto politicki korektne izjave - neke pojave prosto zahtevaju zubate reci).

Tek, s obzirom da imam priliku da se srecem sa nastavnicima i profesorima sirom domovine mogu samo da vas zamolim da mi verujete na rec da je stanje po tom pitanju najblaze receno katastrofalno. Ovo nije prilika da govorim o tome i to potkrepljujem bezbrojnim primerima, a siguran sam da bi ste pomislili da preterujem - toliko je strasno! Ipak, pre ili kasnije to bi moralo da dodje na dnevni red!!!!!! Prosveta je posrnula! I oni koji bi morali da prosvecuju decu su sami neuki (do neverovatnosti. .. Da li mozete i da naslutite koliko predavaca promovise astrologiju ili na razna "egzoticna" pitanja daju denikenovske odgvore... ... ... Eto, prosle godine sam tokom predavanja u Planetarijumu ispao glup jer ne znam sta je "gravitacioni prsten" okolo Zemlje gde se.. sad ne mogu da se setim tih sablasnih detalja.. tek gospoja je o tome pricala deci a ja sam to morao da potvrdim i pojasnim.. no kako nisam mogao da naslutim o cemu ona to govori bejah sikaniran kao neobrazovan.. !!.. ...)... Zatim novinari (i tu bih se moglo mnoooogo toga reci, ali OPREZ - to je kosnica u koju ne sme da se dira, nikako! Ako se neko namrsti na novinara biva lincovan i osudjen od raznih udruzenja ali kada Beogradska hronika ili B92 prenesu pricu o "velikom Marsu" ili sakate izjave da po volji prave kolaz od njih tada samo pokusaj da se pobunis).

U svakom slucaju, mnogo je OZBILJNIH patologija na koje prosvecena javnost mora da reaguje, da digne glas, da osudi i promeni stanje. Ovako netreba da cudi sto u 21. veku tzv. emancipovani i naparfemisani, ugledni i ko zna kako jos prihvatljivi gradjani uopste spominju smak sveta a kamo li da se njime i bave i ucestvuju u masovnoj histeriji - koja je pre svega slika neobrazovanja, ma kako se oni branili i bunili zbog toga.
mmcc
0 #1 mmcc 15-12-2012 21:34
Razmišljeo sam da li ovo da napišem i na kraju sam prelomio "zahvaljujući" uvek interesantnom M.Tumpiću. Naime, u jednoj osnovnoj školi u okolini Beograda nastavnik (razredni starešina) je ceo čas đacima odeljenja 8 razreda posvetio temi "smak sveta" i poručio deci da 21. o.m. (petak) ne dolaze u školu i da budu sa svojim roditeljima. Jedan od učenika je to ispričao roditeljima, posebno da je njegov drug iz razreda rekao da on to neće dočekati već će se ubiti u četvrtak. Da čovek ne veruje. Zamislite prosvetnog radnika navedenog "kalibra" i tu celu situaciju. Priča je (provereno) istinita.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži