seti ata
seti marcela rasonja

SETI Institut iz SAD kojime je djelatnost rada traganje za vanzemaljskim civilizacijama s ciljem pronalaska invanzemaljske inteligencije negdje u svemiru, zaprimio je donaciju od 3.5 milijuna USD čime je omogućen nastavak rada.

Uplatitelj velike donacije je Franklin Antonio, suosnivač tvrtke Qualcomm i voditelj tamošnje znanstvene ekipe. Novac će se iskoristiti za provedbu nekoliko projekata, od istraživačkih do edukativno-popularizatorskih. Tako će primjerice SETIjev sustav radioteleskoma ATA (Allen Telescope Array) dobiti nove osjetnike sposobne primiti znatno slabije signale iz svemira no što je to dosad bio slučaj. Donatoru u čast ta će se dorada nazvati "Antonio Antenna Feed“. Najavljeni su projekti istraživanja exstrasolarnih planeta otkrivenih od strane svemirskog teleskopa Kepler i zemaljskih teleskopa. SETI Institute je neprofitna organizacija koja se bavi istraživanjem života u svemiru.

Počesto je u svojoj povijesti bila na rubu egzistencije no pitanje „Jesmo li sami u svemiru“ uvijek je nakraju pobijedilo besparicu. Poznata aplikacija SETI@home svojevremeno se kao „čuvar ekrana“ ponudila ljudima diljem svijeta. Upravo je ona pokrenula i iznjedrila danas općepoznate i prihvaćene projekte tipa „građanin znanstvenik“ koji se mogu pohvaliti i s pravim znanstvenim rezultatima. SETI nastavlja potragu za vanzemaljskim civilizacijama, pitanje koje nam se ponekada u svijetlu raznih događanja nameće je; „Ima li inteligencije na Zemlji?“.


Radio-astronomija i SETI projekat


 

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...