Svi znamo za mogućnost da život na Zemlji potiče sa druge planete, asteroida ili komete, a način transporta ovog praživota obično pretpostavlja poveće parče stene koja probija našu atmosferu i pada na površinu u vidu meteorita. Međutim, postoje i druga sredstva međuplanetarnog „prevoza“.

venera-zivotŠta ako postoje mikro-organizmi u gornjoj atmosferi Venere (a njeni oblaci sadrže jedinjenja koja ukazuju na mogućnost postojanja mikro-organizama)? Da li bi ovi organizmi bili u stanju da stignu do Zemlje? Izgleda da je ovo moguće, jer kada se Venera i Zemlja u svom kretanju poravnaju u odnosu na Sunce, onda solarni vetar može da prenese mikrobe sa Venere „nizvodno“ do Zemlje u roku od nekoliko dana. Za Zemju i Veneru često se kaže da su "planete sestre" zbog sličnosti u veličini i geologiji. Iako je površina Venere nesnosno mesto  za života (zbog ekstremnih temperatura i atmosferskog pritiska), moguće je da neki mikrobi žive u njenim oblacima. Zapravo, od svih vanzemaljskih mesta u Sunčevom sistemu uslovi koji vladaju na 50 km iznad površine Venere su najsličniji uslovima na Zemlji. Samim tim nije čudno što neki naučnici veruju da je 50 kilometarana nad Venerom dobro mesto za traženje najosnovnijih oblika života. Dva ovakva naučnika su profesor Čandra Vikramašinge i dr Janaki Vikramašinge iz Kardifovog centra za astrobiologiju u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji veruju da je hemijski sastav Venerinih oblaka pogodan za postojanje mikro-organizama. Dakle, oni veruju da Venera i Zemlja nisu samo geološki, već i biološki slične planete.

S druge strane, profesor Fred Tejlor, planetarni naučnik sa Univerziteta u Oksfordu, smatra da su šanse da život postoji na Veneri vrlo male. Pa ipak, ovo je interesantna oblast za istraživanje i, za sada, sve je moguće. Poznati naslov knjige „Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere“, Džona Greja, američkog autora koji je pisao o odnosima između supružnika, sada može da dobije skroz novu dimenziju. Ko zna, možda ispadne da smo svi, a ne samo žene, sa Venere.

Author: Ivan Zorkić

Komentari  

zoran vinski
0 #1 zoran vinski 23-06-2012 23:23
Svi se pitaju : odkuda život na zemlji ? A to nije pravo pitanje, već odkuda život uopšte, bilo kuda u svemiru ?
Mislim da je još bolje pitanje : kako radi život ? Odgovor na ovo pitanje bi rešio mnoge dileme i nedoumice. Tvrdnja da je za postojanje života zaslužno jedinjenje DNK je pogrešna . DNK je samo rezultat života ( a život je proces) . Dali je iko ikada uspeo da u laboratoriskim uslovima proizvede bilo koje jedinjenje koje bi bilo i nalik na spiralu DNK ? Nije. Znači život je nastao prvi a njegovim funkcionisanjem je kasnije nastalo i famozno jedinjenje koje se raspada čim prestane funkcionisanje života. Ako prihvatimo ovu tvrdnju , onda je svejedno odakle je život doseljen na zemlju. Lično mislim da je ipak nastao ovde odakle smo.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži