Na samom kraju 20.tog veka Dragan Miladinović je napisao ovaj kratak članak:

Ukljucite se u potragu

Zelite li da ucestvujete u ozbiljnoj naucnoj potrazi za vanzemaljcima?
Ako je odgovor potvrdan, potrazite na internetu sajt programa //SETI@home/">SETI@homewww.setiathome.ssl.berkeley.edu, ostavite im svoju e-mail adresu, i kada program krene, postacete deo velikog broja ljudi koji ce putem svog kompjutera analizirati radio signale primljene putem velikog radio-teleskopa u Aresibu (Porto -Riko). Primicete putem Interneta "skrinsejver" koji je u stvari softver za analizu radio signala, kao i odredjenu kolicinu neobradjenih signala. 

Analiza tih signala se vrsi kada vam se ukljuci skrin-sejver. Istim putem vracate obradjene signale,  tako da ne trosite puno vremena na Internetu. To je i osnovna zamisao, da se koristi slobodno kompjutersko vreme, jer pomenuti teleskop snima signale iz svemira na nekoliko miliona kanala, pa oficijelni kompjuteri nisu u stanju da analiziraju sve snimljene signale, u potrazi za signalima razumnih bica.

Mozda cete bas Vi otkriti signale "malih zelenih" ?

 

U to vreme većina domaćih internet sajtova još nije korilstila naša slova, prvo zato što to tada nije ni bilo moguće, a zatim i zato što su naše kvačice nad nekim slovima često pravile problema pa je tekst izgledao teško čitljiv. Bilo je to kameno doba interneta i bili smo zadovoljni člancima i bez ž, š, ć, č i tome slično. 

Od tada je prošlo dvadesetak godina, mnogo toga se promenilo, pa i navedena adresa u članku odavno ne vodi tamo gde možda očekujete.

A sad je stigao još jedan članak našeg starog saradnika Dragan Miladinovića. Pomalo tužan…


VREME ZA SETU…”ADIO” ZA SETI@HOME ?

SETIHome Logo.svg
By The logo may be obtained from Seti@home., Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=5324386

“Zašto sve što je lepo ima kraj… ” ? Stihovi stare pesme sa špice iz neke od davnih EX-Yu TV serija, najbolje ilustruju osećaj koji me je obuzeo u momentu kada sam na netu naišao na vest, da organizator najvećeg ” lova na vanzemaljce”, projekta “ SETI@HOME”, krajem ovog meseca, prestaje sa distribucijom “neobradjenih” radio signala, uhvaćenih iz dubina svemira radio teleskopom Aresibo, a koje su do sada slali na analizu milionima učesnika ovog projekta širom sveta.

Verujem da je svaki zaljubljenik u astronomiju, bar u nekoj fazi svoga interesovanja, slučajno ili namerno “naleteo“ na ovaj čarobni program – skrinsejver, specijalno koncipiran za analizu radio signala, sa ciljem, da u svemirskom radio haosu, ulovi nesumnjiv znak vanzemaljskog razuma. Te davne 1999 godine, u doba povoja interneta ( bar na ovim širinama ), ovako smela, intrigantna i svima dostupna genijalna ideja, uz krajnju jednostavnost mogućeg aktivnog učešća u njenom sprovodjenju, budila je maštu svim istinskim zaljubljenicima u nauku. Učestvovati u nečemu što može dovesti do epohalnog otkrića, koje bi promenulo svet, bio je izazov kojem je jednostavno bilo nemoguće odoleti.

SETI screensavier
Skrinsejver, podlao Behaudin Karić, strastveni SETIjevac

Skrinsejver pod imenom SETI@HOME koji je, koristeći slobodne resurse svakog kompjutera dobrovoljno uključenog u projekat, u pozadini vašeg rada na računaru, analizirao megabajte uhvaćenih radio signala iz svemira, u potrazi za razumom, i vizuelno, kao živahan ples piksela, i kao sama ideja bio je čarolija sam po sebi. Sećam se da sam bio u stanju da netremice posmatram poskakivanje raznobojnih piksela i sa zadovoljstvom posmatram napredak u procentu obrade skinute “porcije” mog signala, nadajući se da je Aresibo baš mene počastio ONIM ( tj. VAU ) signalom, očekujući da vidim taj magični PIK… Naravno, kompjuter je ostajao uključen celu noć, da bih ja ujutru, pre bilo čega drugog, sa potajnim iščekivanjem, odmah proveravao da nisam slučajno baš ja dobio priželjkivane pozdrave odnekud iz Mlečnog puta.

Službene najave, ukazuju na činjenicu da će organizator privremeno obustaviti dostavljanje uhvaćenih a neobradjenih signala, zbog obilja dostavljenih, programom obradjenih signala, od strane 20-tak miliona stalnih ili povremenih korisnika, jer njihova klasifikacija i dalja sofisticirana obrada zahteva obilje vremena, ali to mi na žalost miriše na lagano gašenje projekta, kao što se u prošlosti već dešavalo sa mnoštvom sjajnih ideja, koje na žalost nisu dočekale svoje zamišljene ciljeve. 

Iskreno, jako bih voleo da se varam po ovom pitanju, i potajno se nadam da će se, izmedju puslirajućih plavo-crveno-zeleno-ljubičastioh piksela i pikova, iznenada pojaviti Terminator, i u ime SETI@HOME, natuknuti : “ I­~ll be back” …

Setiathomeversion3point07

GPL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=364269


Još jedan članak o SETI i vanzemaljcima

Author: Dragan Miladinović

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 19 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...