1

  2
  3
  4
  5
  Fotografije Mire Ilića

Teorija evolucije se oslanja, između ostalog, i na fosile, a njih, bar u ovim našim krajevima ima više nego što i mislimo. Potrebno je samo vešto oko, upornost i, naravno, znanje da bi se oni otkrili. A te osobine krase i našeg starog saradnika, Miru Ilića, astronoma i paleontologa amatera, evolucionistu po ubeđenju. Zato i nije čudo što je Miro nedavno na području Trebinja otkrio novo nalazište fosila. To su uglavnom ljuštura morskih školjki, ali i zubi izumrlog morskog reptila Mosasaura.   

Platecarpus planifrons Clean
Mosasaur / By MCDinosaurhunter - Own work, CC BY-SA 3.0, 

Miro Ilić je u izjavi za Astronomski magazin rekao da pronađeni fosili potiču iz perioda gornje krede te da su stari između 80 i 90 miliona godina. To je vreme kada je područje današnje trebinjske regije bilo deo tropskog arhipelaga ostrva u plitkom i toplom unutrašnjem moru, delu Tetis okeana.

- Fosile tražim amaterski iz hobija i rekreativno – rekao je Ilić - ne proučavam ih naučno. Ne zato jer ne postoji znanje, jer kada nešto što volite dugo radite i učite, onda postanete veoma dobri u tome. Za naučno istraživanje potreban je profesionalni pristup i metodologija, dobra tehnološka opremljenost i budžet. Nalazišta ne prekopavam detaljno već samo površinski pregledam. Zanimljivije pronađene fosile fotografišem, a samo poneke manje uzmem jer nemam kapacitet da ih sve izvučem sa teže pristupačnih nalazišta, a nemam ni prostor gdje bi ih skladištio. Šta da radiš sa sivom stijenom pokrivenom fosilima koja je samo u onom dijelu iznad zemlje teška nekoliko tona?

Prijatelj mi kaže – dodaje Ilić - da bi trebao prikupiti sve markantnije fosile i otvoriti manji paleontološki muzej sa lokalnim eksponatima marinskih fosila iz perioda krede. On pozitivno i progresivno razmišlja ali ne zna da bi trebao prije toga imati laboratoriju za analizu, restauraciju, pigmentaciju, konsolidaciju i konzervaciju fosila, a to zahtjeva posebnu tehnološku opremu i hemikalije. Nije to tako jednostavno i jeftino. Najlakše je fosile fotografisati i ostaviti tamo gdje leže stotinu miliona godina. - rekao je Ilić za Astronomski magazin.    


Kratak video zapis o blagu Mire Ilića


Evolucija, kreacionizam i pogled na svet


 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...