Vidim: opet se zakuvalo oko astorlogije. Ostalo je još stvari koje nisam ranije objasnio, pa hajde sada da dodam bar nešto od toga.

Svaka čast gospodinu Dragoviću što je tako lepo sve izračunao, ali nije bilo potrebe da se zadržava, mi smo se već jednom dogovorili da nije sve u gravitaciji. To samo mnogi astrolozi misle. Neki astrolozi sve više govore da je u pitanju možda elektromagnetno polje, a to ima svog smisla jer je u medicini dokazano da svaka ćelija u ljudskom organizmu ima neku svoju talasnu dužinu, i to se koristi u nekim terapijama zračenjem. Takođe, primetimo da je magnetno polje Zemlje relativno slabo, ali ptice selice imaju male, ali dobre senzore i ipak se orijentišu naspram njega.

A ja dodajem (možda po prvi put u istoriji astrologije) da je možda u pitanju neko zračenje iz kosmosa (X, gama) što je opet vrsta elektromagnetnog zračenja... To me podseća na ono što sam učio u gimnaziji: u prirodi postoje 4 sile: gravitaciona, elektromagnetna i slaba i jaka nuklearna. Naravno, o tome astrolozi ne misle.

Ko bolje poznaje astrologiju shvatiće da i nije suština u gravitaciji, to samo tako liči. Nije gravitacija pojava koja bi mogla objasniti astrologiju, ili bar nije jedina, a uskoro će se videti zašto.

Po astrologiji, planete koje su dalje od Sunca imaju značajniji i dugotrajniji uticaj na čoveka nego planete koje su bliže Suncu. Gravitacioni uticaj Venere na nas Zemljane je daleko veći od Plutonovog, ali astrološki Pluton ima daleko veću moć. Merkur i Venera brzo prolaze i brzo im prolazi i uticaj, ali Pluton se sporo kreće i polako vrši uticaj.

Na primer, Pluton znači transformaciju, a Jarac (između ostalog) znači biznis, preduzetništvo. I, u toku 2007. godine, kada se videlo da će početkom 2008. godine Pluton ući u znak Jarca, svi astrolozi su predvideli da će se na polju preduzetništva nešto značajno dogoditi. I stvarno, došlo je do značajne ekonomske krize. A Pluton će još par godina ostati u ovom znaku. Ja bih ovde da dodam da me ovo podseća na onu izreku: “tiha voda breg roni”. Pošto Merkur predstavlja govor, njegov brzi prolaz me podesća na izreku: “ode priča u vetar”.

S obzirom da je u astrologiji uticaj planeta značajniji, dublji što je planeta udaljenija, to sam ja već predložio u jednom od ranijih članaka da uzmemo u obzir rotaciju, a time i centrifugalnu silu: ona je upravo srazmerna rastojanju od centra rotacije. Što ne znači da je to rešenje problema.

Držaću se teme: “gravitacija” pa ću ovde stati.

Author: Ljubomir Pavković

Komentari

 • Liv said More
  ... 1 dan ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 2 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  3 dana ranije

Foto...