pdf

prizemljenje
Оvako je nakada zamišljan povratak kosmičkog broda sa Marsa. Brod ide repom nadole i koči uz pomoć sistema padobrana, smeštenih u nosu. Brod je osvetljen sistemom reflektora, poređanih oko mesta za ateriranje. U prvom planu je radioteleskop, kojim je održavana veza sa brodom prilikom prizemljenja.


Rusi-na-Marsu

Iz „one bivše“ istorije trebalo bi da znamo da je Sovjetski Savez nastao 1922. godine, nakon pobede Oktobarske boljševičke revolucije. Ko se interesuje za konematografiju, ili pamti scene iz našeg filma „Nacionalna klasa“ (1979), čuo je za ruskog kinematografskog genija, Sergeja Ajzenštajna i njegov kultni film „Krstarica Potemkin“ (1925), kome se Berček „Bunjuel“ onako divi. Međutim, malo ko zna da je prvi film u novom SSSR-u bio iz oblasti naučne fantastike (!) i da ga je uradio režiser Jakov Protazanov (rus. Яков Александрович Протазанов, 1881-1945). U tom neobičnom, alegoričnom nemom filmu, jedan mladić odlazi raketom na Mars, gde podiže revoluciju protiv vladara a podržava ga mlada i zgodna kraljica, koja se zaljubila u njega dok ga je gledala kroz teleskop. U filmu, ona se zvala Aelita (rus. Аэлита). Niko sa Zapada nije mogao da pretpostavi da će tajni sovjetski plan za osvajanje Crvene planete nositi isto ime.

 


  Preuzmite u PDF verziji: 45 strana, 1,63  MB
download

pdf

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 22 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 2 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 2 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 2 dana ranije
 • andrija said More
  NAJSTARIJA ASTRONOMIJA NA PLANETI :D
  Za... 5 dana ranije

Foto...