Brian Greene
Making sense of string theory

GreenBRIAN GREENE

Brajan Grin  je verovatno najpoznatiji zagovornik teorije struna, ideje da minuciozni lanci energije koji vibriraju u većem dimenzionalnom prostoru-vremenu stvaraju svaku česticu i silu u univerzumu.

 

"1919. godine,gotovo nepoznat nemački matematičar Teodor Kaluzapredstavio je vrlo smelu i na neki način bizarnu ideju. On je pretpostavio da naš Univerzum možda ima više od tri dimenzije, kojih smo svi svesni. Odnosno, da pored levo-desno, napred-nazad i gore-dole, mogu postojati dodatne prostorne dimenzije koje iz nekog razloga ne možemo da vidimo. Kada neko dođe do tako sulude i bizarne ideje, ponekad je ona samo to - suluda i bizarna i nema ništa zajedničko sa svetom oko nas. Ova ideja, međutim, iako još uvek ne znamo da li je ispravna ili pogrešna, a kasnije ću reći nešto o eksperimentima koji, u narednih nekoliko godina, mogu da nam pokažu da li je ispravna, ova ideja imala je ogroman uticaj na fiziku poslednjeg veka, i nastavlja da podstiče najsavremenija istraživanja. 


Uključite prevod ako vam je potreban! (dole desno) strelica

Green 1

Green 2

 Green 3

 

 

  

 

Komentari  

Željko
+1 #1 Željko 22-05-2020 19:11
Interesantan TV prilog, :-)
u okviru koga se može čuti najava, provere teorije multidimenziona lnosti poznatog svemira uz pomoć velikog hadronskog sudarača čestica. Sobzirom da je prva kolizija čestica ostvarena davne 2010.godine (izvor : https://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider ), da li je predavač iz TV priloga objavio neki rezultat, ili dokaz svega onoga što je ispričao u TV prilogu.

Sve najbolje,
Željko Perić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži