Danas 20. marta u 10:37 stiglo proljeće 

IMG 20210315 065316

Iako su ovih dana na našim prostorima itekako zamjetni izljevi hladnog vremena zimsko godišnje doba završilo se u 10:37. Ušli smo u astronomsko proljeće koje će trajati sve do 21. juna u 05:32, gotovo puna 94 dana. Dan i noć traju (pod)jednako te kažemo kako je danas dan proljetnog ekvinocija (lat. Aequs=Jednak, Nox=Noć).

Proljeće počinje u trenutku kada Sunce u svojem prividnom godišnjem kretanju presijeće ekvator i prijeđe na sjever. Sunce tog dana izlazi toćno na istoku, zalazi toćno na zapadu. U stvarnosti se Zemlja okreće oko Sunca, zato naglašavamo kako je riječ o prividnom gibanju, kretanju, Sunca.

Važno je naglasiti kako se podaci o jednakom trajanju dana i noći na dan proljetne ravnodnevnice te o izlasku Sunca točno na istoku, a zalasku točno na zapadu u stvarnosti ipak ponesto razlikuju od osnovnoškolskog gradiva. Primjerice danas je Sunce izašlo na E 89 a ne na E 90, zalazi na W 271 a ne na W 270. Dan je duži od noći za 9 minuta (Sunce izašlo u 06:08 a zalazi u 18:17). Zašto je tome tako pretrazite u arhivi članaka na našem portalu. U međuvremenu za svaki slučaj pričekajte još pokoji dan sa iznošenjem proljetnica na otvoreno.

Navedeni podaci izračunati su za lokalitet Vidulini, drugdje na poluotoku neznatno se razlikuju.

godisnjadoba

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...