Danas je prvi dan zime

Danas, ponedjeljak 21.XII 2020., u 11:02 završava jesen i počinje zima. Zima će trajati 88 dana, 23 sata i 35 minuta i trajati sve do 20.III 2021. u 10:37 kada će početi proljeće. 

zima 2020 dan i nocMT

Biti će ovo za nas na Zemlji neka drugačija zima naspram prethodnih. U samo godinu dana naši su se životi umnogome promijenili. Svijet kakav smo poznavali prošlog „najkraćeg dana a najduže noći u godini“ – nestao je. Dani će ubrzo postajati sve duži, noći sve kraće.. Pomalo će stići i prve nježne pastelne boje proljeća no do tada čeka nas zahtjevan put preko mraza, leda, snijega, virusa.. Htjeli-ne htjeli većina nas će ove zime imati više vremena na raspolaganju. Vrijeme je jedina realna valuta sa punim pokrićem.

 Iskoristimo zimu da pročitamo knjige koje godinama skupljaju prašinu. Osigurajmo si time dovoljnu dozu intelektualnog imuniteta kako nas „sloboda informacija“ na internetu ne bi odvukla u ništavilo. Negdje do proljeća naša će vrsta dobrano biti procijepljena (Sputnik V, EpiVakKorona i drugi) i spremna za nove krugove planete oko Sunca. Iskoristite i svaki Sunčani dan, osim knjiga i Sunca malo nam toga daje snage da izdržimo i uživamo u zimskim radostima. 

Zima, ovisno o godini i nebeskoj mehanici može započeti 20., 21., 22. ili 23. decembra. Uobičajeni su datumi 21. i 22. Tek godine 2080. zima će započeti 20. decembra, a zadnji puta je započela 23. decembra daleke 1903. godine. 

zima MT REX alpe

Zima 2020. - solsticij


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 4 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 5 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 17 sati ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 18 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 1 dan ranije

Foto...