ic405-ha2-480
IC 405
36 x 5 min. iso 800.
Canon 350.
Newton 200mm f 4 domaća izrada/napravio Ljubinko

Na slici je IC  405, još jedna maestralna fotografija Ljubinaka Jovanovića. Da se malo pozabavimo objektom na njoj.

Sem broja 405 iz kataloga IC ova maglina ima i druge oznake: Flaming Star Nebula, SH 2-229 i Caldwell 31. Ovo „Flaming Star Nebula“ ja bih preveo kao Maglina plamteće zvezde ili tako nekako. Ne znam da li je kod nas u upotrebi neki bolji naziv jer naši osmatrači tu maglinu i ne zovu drukčije nego Flaming Star Nebula. Oznaka SH je oznaka za Šarplesov katalog  što je svrstava u H II područja. U Caldwellovom katalogu nosi oznaku 31 i već po tome što se nalazi u ovom katalogu možete biti sigurni da se radi o zanimljivom i pažnje vrednom objektu - naročito ako imate teleskop.

Nalazi se u sazvežđu Auriga na oko 1500 svetlosnih godina dalako od nas, a prostire se na nekih pet svetlosnih godina. Sija sjajem šeste magnitude – što znači da se može nazreti i golim okom pri povoljnim osmatračkim uslovima. Okružuje palvičastu zvezdu AE Aurigae.

AE Aurigae je sjajna zvezda u ovom kosmičkom oblaku. Nepravilna je promenljiva, O tipa. Ali AE A nije formirana u maglina koju obasjava. Idući unazad njenim putem kroz prostor, astronomi su zaključili da AE A je verovatno rođena u Orionovoj maglini. Blizak gravitacioni susret sa drugim zvezdama izbacio ju je iz područja zajedno sa drugom O zvezdom Mu Columbae, pre više od dva miliona godina.

Da se vratimo maglini. Ona je i emisiona i reflaktivna. Prvo znači da se radi o oblaku jonizujećeg gasa koji emituje svetlost. Izvor jonizacije su najčešće visokoenergetski fotoni koji dolaze sa neke obližnje vrele zvezde.

Ova maglina je i reflektivna što znači da odbija, reflektuje svetlost obližnje zvezde (ili zvezda). Energija te zvezde nije dovoljna da jonizuje gas.

Auriga-crop Položaj IC 405u sazvežđu Auriga (detalj sa većeg crteža)

 

POGLEDAJTE I OVE LJUBINKOVE FOTOGRAFIJE:

Meduza na nebu – IC 443

Pronaći lisicu u NGC2264

Pet fotografija dubokog neba


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 14 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 16 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije