fotoaparatB
U astronomiji opozicija nastaje kada posmatrano telo stigne u položaj nasuprot nekom drugom telu. Na primer, Jupiter ulazi u opoziciju kada se postavi nasuprot Suncu (posmatrano iz naše tačke gledanja, dakle sa Zemlje) pa je poredak ovaj: Sunce - Zemlja – Jupiter. Tada kažemo da je Jupiter u opoziciji sa Suncen, a Jupiter i Zemlja na međusobno najbližem rastojanju.

 

Ove jeseni Jupiter je najbliži Zemlji u poslednjih 60 godina. Kad se smrkne, već se sjaji na jugoistoku. Oko ponoći Jupiter je najsjajnija tačka iznad naših glava na jugu. Ja sam ga snimio krajem oktobra 2022, kada je od Zemlje bio udaljen oko 618 miliona kilometara. 

Prve noći, 23. oktobra, bilo je malo cirusa. Iako sam ih izbegavao, pojavila se magla na fotografijama. Pošto nisam bio zadovoljan ni prvim snimcima ni položajem Jupiterovih satelita, čekao sam novu priliku. Nakon dva kišna dana, 24. oktobra uveče nebo je bilo idealno čisto i prosto mamilo na snimanje. Moj "Habl" je već stajao spreman za akciju. Bile su to prijatne noći bez vetra, sa temperaturama oko 10 stepeni Celzijusa. Ovde tople jeseni zovu "Indian summer". 

Za proveru položaja Jupiterovih satelita korišćen je program-sajt "shallowsky.com". Poslednja fotografija pokazuje objektiv kojim je nebo snimano. I mi Habl za Jupiter imamo!


Ljubomir Pavković

Kanada

C103 301 b1 vreme

Stavite kursror na sliku

C103 311 b1 vreme

Stavite kursror na sliku

C103 324 b1 vreme

Stavite kursror na sliku  

C103 328 a2 na1

C103 356 a3 a2na1

 

Još nekoliko fotografija Ljubomira Pavkovića:

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 19 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije