Stiže nam još jedna Nova godina bez snega. Pogledajmo zato par lepih snežnih predela pod polarnom svetlošu.

1

Snežna čudovišta - Poluostrvo Kola, Rusija, Fotografija: Sergej Koroljov.

„Kada sam počeo da učim kako da snimam pejzažne fotografije, nisu me impresionirale slike severnog svetla jer većina nije sadržala ništa u kompoziciji osim svetla i neba. Ali jednog dana sam video fotografije Marka Adamusa sa polarnom svetlošću iznad prelepih planinskih pejzaža i bio sam impresioniran. Od tada imam novu strast – slikanje pejzaž pod polarnom svetlo gde kompozicija igraju glavnu ulogu i svetlost je u harmoniji. Fokusirao sam se na „snežna čudovišta“ da bi ovaj snimak izgledao kao vanzemaljska scena“

2

Katedrala polarne svetlosti - Severna Norveška, Senja. Fotografija: Frøidis Dalheim.

„Ova slika je savršena reprezentacija jedne od mojih najboljih noći kada sam video severno svetlo u Senji, severna Norveška. Prizori su bili zapanjujući, sa pejzažima prekrivenim snegom, spektakularnim planinama i rasplesanom svetlošću koja je obojila sve u zeleno. Bila je to zaista noć za pamćenje. Uslovi su bili savršeni te večeri u martu, i nije bilo previše hladno. Polarna svetlost se pojavila nedugo nakon mog dolaska i dugo je trajala. Vratio sam se kući zaista srećan i zahvalan za ovo neverovatno iskustvo”

3

Za polarnu svetlost Kolski okrug Murmanske oblasti, Rusija, Fotografija: Aleksej R.

„Priroda je tajanstvena i nepredvidiva i često nas ostavlja otvorenih usta neobjašnjivim manifestacijama njene moći. Ova slika je snimljena u februaru u Teriberki, na obali Barencovog mora. Ta noć je definitivno bila posebna. Savršeni uslovi za snimanje polarn svetlosti su se spojili: mraz, led, pun mesec, vedra noć i bez vetra. Vreme je bilo izuzetno teško; temperatura je bila -34C, ali plamen poput ovog tera da zaboraviš temperaturu”

Ostale fotografije možete videti na blogu Capture the Atlas

 

Komentari

 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  S obzirom kako teško ide sletanje na... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Do spoljne granice Ortovog oblaka ima... 2 dana ranije