M81 je moćna spiralna galaksija u sazvežđu Veliki medved (Ursa Major). Mnogi je zovu  Bodeova galaksija po nemačkom astronomu Johanu Bodeu koji ju je prvi opazio. Bilo je to 31. decembra 1774. Pet godina kasnije, 1779. ovu galaksiju je uočio Pierr Mechain o čemu je izvestio svog prijatelja i kolegu Šarla Mesijea. Mesije ju je potom svrstao u svoj katalog pod oznakom M81 (kome je to važno: to se dogodilo 9. februara 1781).

Galaksija M81 je od nas udaljena 11,8 miliona svetlosnih godina, a njena prividna magnituda iznosi 6,94 što je nešto malo iza granice do koje nebeske objekte možemo da vidimo golim okom.

M 81 je prosto stvorena za posmatranje i rado je gledaju i profesionalni astronomi i astronomi amateri, a redovna je meta astrofotografa. Za jednu galaksiju ona nam je prilično blizu, ima veliki sjaj i leži pod dobrim uglom u odnosu na nas te je gledamo od gore, iznad njene galaktičke ravni. U dvogledu ova galaksija se vidi kao bledunjava pegica, ali dobar amaterski teleskop otkriva njenu spiralnu strukturu. Svemirski teleskop Habl je u stanju da u njoj uoči i pojedine zvezde. Inače, u sebi ova galaksija sadrži preko 250 milijardi zvezda (Mlečni put slično toliko).

Za razliku od većine drugih galaksija M81 ima plavi pomak, što znači da nam se približava. M81 u svom jezgru ima supermasivnu crnu rupu sa masom 70 miliona Sunca. To je 15 puta više nego što je ima crna rupa u našoj galaksiji.

M81 ima dva jasna kraka sa velikom količinom interstelarne prašine i brojnim starburst (zvezdorodnim) područjima. U njoj se rađaju vruće, mlade, plave zvezde. Ove zvezde su se upalile duže spiralnih kraka pod uticajem obližnjih spiralnih galaksija NGC 3077 i M82 pre oko 300 miliona godina.

m81 82 ngc3077

M 81 je dominantan i najveći član grupe galaksija koje nose njenu oznaku: M 81. Drugi zanimljiv član ove grupe je obližnja galaksija M 82, ili Cigara galaksija o kojoj smo pisali ovde. Grupu M 81 čine 34 galaksije.

Najbolje vreme za posmatranje galaksije M81 je proleće. Ipak, Zlatko Orbanić na je svoju fotografiju M81 poslao sada, u zimu.


M 81 700Veća fotografija 

Evo podataka:

M 81
Ritchey-Chrétien Astrograph 10''+ FR x0.80
Moravian G2 4000,sensore -25'C
Pose: 27x600' - Luminanza

Srdačan pozdrav iz Explorer-a (opservatorij)
od Zlatka Orbanića

Evo još nekih Zlatkovih fotografija:

M82 ili Cigara
M97 - Maglina Sova (Owl)

Konjska glava

NGC 7635 ili Bubble maglina

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije