Evo napokon se krenulo, ostali su samo neki sitni detalji oko opservatorija, ali i to ćemo srediti.

Šaljem jednu fotografiju objekta NGC 7635, malo sam zapeo oko obrade jer nisam fotografirao oko godinu dana pa se izgubi neki redosljed oko obrade, ali i oko same fotografije nisam baš zadovoljan jer nisam mogao čekati da počnem raditi pa sam zaboravio upaliti ventilatore na primarnom zrcalu i glavna stavka nisam kontrolirao fokus preko noči :(

Srdačan pozdrav iz Explorer-a (opservatorij) od Zlatka Orbanića

NGC 7635
Veća fotografija

(NGC 7635)
Optika-RC 10'+FR
CCD- Moravian 4000, -25'C
Exp. 14x600' (dark-bias-flat x 7)
Obrada Pixinsight,PS


Ovu maglinu Zlatko Orbanić je snimao i ranije, ali sa manjim uvećanjem. Evo što smo tada o toj divnoj maglini pisali:

bubbleMaglina sa fotografije se nalazi u više kataloga te ima i više oznaka: NGS 7635, Bubble Nebula, Sharpless 162, Caldwell 11.

Radi se o H II području* i emisionoj maglini ** u sazvežđu Kasiopeja. Kada se gleda izbliza vidi se forma mehura ove magline. A taj kosmički mehur je napravio stelarni vetar sa masivne vruće zvezde magnitude 8,7 koja se nalazi u središtu mehura.

Mehur je otkrio Vilijam Heršel 1787.

Maglina se nalazi daleko između 7100 i 11000 svetlosnih godina.

Svetlo sa ove magline ulovio je i zabeležio Zlatko Orbanić

 

* H II područje je ogroman oblak jonizovanog gasa, male gustine u kojem nastaju nove zvezde. Oznaka H dolazi od hydrogena, tj. vodonika, a II označava da se radi o molekularnom vodoniku (H2), za razliku od H I što je oznaka za područje neutralnog atomskog vodonika

** Emisiona maglina je oblak gasa, pretežno vodonika, koga osvetljavaju zvezde, uglavnom vrlo tople, O i B tipa. UV zračenje tih zvezda pobuđuje atome u maglini koji zatim emituju vidljivu svetlost.

Pošto su ovi oblaci ispunjeni pretežnbo vodonikom, svetlost koju emituju je crvene boje (sprektralna linija vodonika; kiseonik daje zelenu boju itd.) 

 Explorer opservatorij

 RCrcVeća fotografija

Evo još nekih Zlatkovih fotografija:

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži