U Istri je izuzetno hladno (prema našim standardima), i javljaju se prilike za vidjeti/snimiti zeleni bjesak tijekom zalaska Sunca.

Danas je snimljen kroz Meadov LX200, ... moglo se i bolje, ali su turbulencije su bile izuzetno jake.

Mali člančić s našeg foruma: http://forum.sci.hr/viewtopic.php?t=550 
Zeleni bljesak
 Kliknite na ilustraciju  
090104_Antenal zeleni bljesak_w.jpg

Ponekad, veoma rijetko, u zadnjim sekundama zalaska crvenog sunčeva diska može se desiti fenomen prelaska te crvene boje u zelenu. Ta se optički fenomen loma svjetla u atmosferi naziva "zeleni bljesak". Zahvaljujući filmu "Pirati s Kariba", fenomen je postao opće poznat. Naravno da se tijekom tog događaja svijet mrtvih i živih ne miješaju.
Prije toga, u SF romanima i stripovima, zeleni se bljesak koristio kao dokaz da s druge strane Sunca postoji planet potpuno isti Zemlji i s njom dijeli stazu oko Sunca.

Ipak, da se vratimo u "grubu" stvarnost. Da bi se takav fenomen mogao vidjeti, potrebna je veoma bistra atmosfera, bez vlage u zraku, pa je ovo burno i hladno vrijeme idealno da se opazi ta posljednja, zelena zraka Sunca na zalasku.
Tijekom neastronomskih opažanja, snimanja ptica močvarica na Antenalu kraj Novigrada, ukazala se prilika da se prijenosnim teleskopom Zvjezdarnice Višnjan uspiju snimiti posljednje sekunde zalaska Sunca, na kojima se vidi zelena zraka.
Koliko je taj fenomen rijedak? Odgovor ovisi o mjestu na zemaljskoj kugli s kojeg se promatra. S većine mjesta zeleni bljesak nije moguće vidjeti. Istra ima veoma povoljan položaj i zeleni se bljesak može vidjeti desetak puta godišnje. Ipak, treba biti spreman, a kad uzmemo da je sa Zvjezdarnice Višnjan posljednji put gledan 27. ožujka, 1994. nije da se uvijek uspije uhvatiti.

Više o svemu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Green_flash


Komentari

 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 15 sati ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 1 dan ranije
 • boriss said More
  Pozdrav svima,baš vas je lepo... 1 dan ranije
 • gojko91 mrvica99 said More
  odlicno vece, slusamo 2x, dobro jutro AM... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar i inspirativan izbor. Mogućnost... 2 dana ranije