16.08.2022.

Ono kad pametujemo ili kad nam pametuju.

Tko

Svi smo mi bili u situaciji da budemo „žrtve“ pametnjakovića koji nameću svoja uvjerenja, stavove, mišljenja.. istini za volju i sami znamo biti pametnjakovići koji se čvrsto drže svojeg „Ja“. Tko se od nas bar jednom u životu nije susreo sa sugovornikom čije su riječi bile; „Znaš li ti tko sam ja?“ Zaista, znamo li mi tko smo mi, jesam li ja zaista „Ja“. Možda nam nekoliko narednih informacija pomogne ili odmogne u odgovoru na to pitanje.

Za početak krenimo od onoga što vidimo oko sebe. Sve što naše oči vide nije niti jedan posto onoga što postoji u elektromagnetskom spektru. Sve što naše uši čuju manje je od jedan posto onoga što se nalazi u akustičnom spektru zvukova. Sve što možemo namirisati toliko je mizerno prema cijelovitom mirisnom opusu koji se nalazi oko nas. Dok ovo čitamo krećemo se brzinom od gotovo 900 km/s u svemiru a da toga nismo ni svijesni. Preko 90% ćelija u našem organizmu ima svoj vlastiti DNA koja nije „naš“. Atomi od kojih je sastavljeno naše tijelo zapravo su 99.9999999999999999% prazan prostor. Štoviše, niti jedan atom od kojeg se sastoji naše tijelo nije onaj kojeg smo imali pri rođenju! Svi atomi našeg tijela nekada su pripadali zvijezdama koje su davno eksplodirale negdje u svemiru! Čovječe tijelo ima 46 kromosoma, dva manje od, primjerice, krompira. Svo naše znanje o makrosvijetu temelji se na teorijama i istraživanjima materije koja čini tek nekoliko postotaka svega onoga što danas naslućujemo da postoji u nemjerljivo velikom svemirskom prostoru oko nas.

Ništa nije bolja ni situacija sa mikrosvijetom; Ma koliko puno znamo o materiji i energiji koju „vidimo“ u okularima mikroskopa još smo uvijek jakoo daleko od toga da bi mogli reći kako „sve znamo“. Naš obrazovni sustav postavljen je tako da materiju koja je predmet učenja predstavlja na pojednostavljan način iz čega kasnije proizlaze zablude. Primjerice, svi ćemo se sjetiti kako je u udžbenicima predstavljen Sunčev sustav. Dio povećeg žutog kruga odrezanog i postavljenog na lijevoj strani ilustracije te nekoliko manjih krugova koji predstavljaju planete. To je notorna laž i zabluda koja nas prati cijeli život a na kojoj se temelji naše poimanje prostora. U konkretnom slučaju (realno mjerilo!) kada bi Sunce predstavili krugom promjera jedan milimetar, Pluton bi bio udaljen šest metara a mogli bi ga kao točkicu vidjeti samo mikroskopom koji povećava nekoliko tisuća puta! Nema takve knjige gdje bi to mogli realno pokazati čak niti u mjerilu. Kažemo kako smo vrsta svijesna sebe i našeg okružja a to naše stajalište pada u vodu već nakon nekoliko rečenica sa činjenicama.

Vratimo se na kraju onom „sugovorniku“ sa početka teksta i njegovoj/njezinoj nadobudnoj izjavi; „Znaš li ti tko sam ja?“. Zaista, tko smo to „MI“!?

 


 


Komentari

 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 22 sati ranije
 • Siniša said More
  Ne znam, da li znate, ali naš je jezik,... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nekoliko desetina hiljada svetlosnih... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nešto me zanima. Znamo, da je... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Samo fali napomena da je to... 2 dana ranije

Foto...