SREAC

SREAC je skraćenica nastala od punog engleskog naziva Sub-Regional European Astronomical Committee, što znači Pod-regionalni evropski astronomski komitet.

Iza ovog naziva "krije" se projekt pojačavanja astronomskih istraživanja i posmatranja u jugoistočnoj Evropi i Ukrajini. Ceo projekt finasira regionalna kancelarija UNESCO u Veneciji.

Poslove SREAC vodi komitet koga čine predstavnici sledećih zemalja: Bugarske, Grčke, Makedonije, Turske, Rumunije, Srbije i Ukrajine. Jermenija ima status pridruženog člana. Na sastanku SREAC u Beogradu,septembra 2009, u članstvo SREAC primljena je i Albanija, a prijem namerava da zatraži i Mađarska.

Predsednik SREAC je dr Zoran Knežević, direktor Astronomske opservatorije u Beogradu i dopisni član SANU, a sekretar je dr Renada Konstantinova-Antova iz Instituta za Astronomiju Bugarske akademije nauka. Mandat im traje dve godine.

SREAC će povremeno javnost obaveštavati o svom radu putem SREAC Newsletter.

Urednik će biti dr Vladan Čelebonović iz Instituta za fiziku iz Beograda.


Komentari  

Ervin
0 #1 Ervin 04-01-2010 01:48
Postovanje,Moli m pitanje jedno? Kako Bosna i Hercegovina moze pristupit clanstvu Sub-Regional European Astronomical Committee(SREAC ) kakvi su uslovi Hvala u napred.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži