izgubili-200-milijuna-usd BRuska svemirska industrija posljednjih godinu-dvije dana suočena je s serijom neuspjeha. Od neispravnih raketa do otkaza letjelica u svemiru, uključujući i međuplanetarne misije. Teški su udarci zadani civilnom, vojnom i znanstvenom kompleksu ali i inostranim partnerima čije letjelice nisu ugledale svemirska prostranstva kako je bilo planirano. Sve to dovelo je do serije otkaza i istraga.

Najnovije vijesti iz Moskve ukazuju na to da je policijska istraga ustanovila kako je samo u posljednjih godinu i pol dana na projektu GLONASS (ruski gps) negdje „isparilo“ šest i pol milijardi rubala (oko 200 milijuna USD). Čini se kako su poduzetni rusi odjednom počeli „podebljavat cijene znanja i usluga“ a bez ikakove osnove za to. Možda bi stvar bila funkcionirala još neko vrijeme no početkom jeseni Putin i Medvedev lupili su šakom o stol i rekli: Dosta je bilo drugovi! Klupko problema i poduzetnog menadžmenta koji je ušičario 200 milijuna USD sada se odmorava. Izvješća specijalnih Moskovskih policijskih jednica koje se bave istragom zasada ne navode imena i prezimena odgovornih, no očigledno je kriminalnim radnjama u Ruskoj svemirskoj industriji odzvonilo. Sporni su ugovori i raspodjela posla između Roscosmosa i Russian Space Systemsa. Ruski svemirski program suočen je s ozbiljnim nedostatkom novih kadrova, malim plaćama i presporom realizacijom projekata. Nekoliko konstruktorskih biroa radi na praktični istim projektima. Pobjedniku se smiješe dobri ugovori i sigurni višegodišnji poslovi. Neki krugovi ne isključuju čak ni međusobna podmetanja u cijeloj priči.

Nama ostaje da se nadamo kako će tamošnji svemirski projekti od svega ovoga profitirati, ponajviše iz razloga što Rusija svake godine ulaže sve više i više novaca u svemirski program a rezultata još uvijek nema.


E sad je dosta drugovi!

Prema pisanju Ruskog dnevnika “Kommersant”, čini se kako je krivac za gubitak dvaju satelita prilikom prošlotjednog lansiranja Ruskog Express MD2 i Indonezijskog Telkom-3 telekomunikacijskog satelita neispravan ventil na rezervoaru raketnog goriva.
Zakazala tehnika, ljudski faktor ili možda prijevara osiguravatelja?

Kriza Ruskog svemirskog programa


 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 13 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 15 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 23 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...