U strogoj tajnosti 12. februara 1955. godine Ruska vojska započela je s izgradnjom lansirnog kompleksa Tyura-Tam odakle su trebali biti testirane interkontinentalne rakete za tkz. udar odmazde. Tijekom vremena lansirni kompleks Tyura-Tam u svijet se počeo „probijati" s imenom Baikonur, a kada je Jurij Gagarin obletio svijet Baikonur je ušao u povijest.

baikonur1
Spomenik svemirskoj eri u Baikonuru

 

Godinama je pristup u Baikonur bio zabranjen stranicima i domaćima. Samo su povjerljive osobe smjele stupiti na najzaposleniji svjetski lansirni centar. Danas više nije tako, demokratizacijom Rusije te međunarodnom suradnjom u svemirskim istraživanjima u Baikonuru su i amerikanci i europljani rado viđeni ne samo kao gosti već kao suradnici. Izgrađen u pustom području, Baikonur je bio savršen za ispitivanja raketa svih vrsta. Nenastanjenost područja oko kompleksa omogućavala je tajnost i prikrivanje eventualnih neuspjeha. Strah od špijunaže i mogućih diverzija u naravi vojnog lansirnog kompleksa odredila je njegovu relativno nepovoljnu lokaciju daleko od ekvatora. Stoga su Rusima trebale jače rakete nosači od američkih koje su polijetale s Floride koje usljed zemljine rotacije imaju veću početnu brzinu. Tyura-Tam je zapravo veliko željezničko čvorište te je u tom smislu bilo prometno povezano. Logistika je bila zadovoljena a tisuće inženjera i drugog osoblja moralo se naviknuti živjeti i raditi u izolaciji. Klimatske prilike koje vladaju na lokaciji Baikonura su veoma ekstremne, zimi se temperature spuštaju do -40°C a ljeti znaju narasti i na plus 45°C uz snažne pješčane oluje. Gagarinov lansirni kompleks započet je u ljeto 1955. a koristi se i danas! Raketa R-7 koja je bila namjenjena da amerikancima „na glavu" baci atomsku bombu, 04. oktobra1957. je promjenila svijet i označila početak svemirske ere. Gagarin je amerikancima bilo teže podnjeti nego bombu, 12. aprila 1961. prvi čovjek poletio je u svemir. Raketodrom Baikonur, ili kako to Rusi kažu; Kozmodrom, tada je prvi puta kao pojam predstavljen svijetu i istog trena ušao u povijest. I sam grad Leninsk nedaleko raketodroma preimenovan je 1995. godine u Baikonur.

baikonur2
Položaj Baikonura na Zemlji i trajektorija raketa nakon lansiranja

 

Kao zanimljivost možemo reći da je Milivoju Juginu, Jugoslovenskom znanstveno-popularnom novinaru svojevremeno dozvoljeno da kao prvi strani novinar boravi i piše o događanjima na tada još uvijek tajnom lansirnom kompleksu.

baikonur3
Shematski prikaz instalacija na Baikonuru

 

Teritorij Baikonura danas se nalazi u državi Kazahstan. Ugovorom između Rusije i Kazahstana omogućeno je Rusima praktično neograničeno korišćenje ovog objekta do 2050. Za tu uslugu Moskva plaća Astani 115 milijuna USD godišnje. Iako se na Baikonuru i danas mogu pronaći osobe u vojnim uniformama s Ruskim oznakama oni se ipak pomalo sele na raketodrom Plesetsk u Rusiji. Nitko danas ne zna što će biti s Baikonurom u budućnosti. Rusija već gradi zamjenu za njega na istoku zemlje (raketodrom Vostocny) a Kazahstan nema kapaciteta da ga iskoristi. Neki od planova predviđaju da se Baikonur koristi kao poligon za lansiranje nove generacije divovskih raketa tipa Angara, a drugi zagovaraju njegovo pretvaranje u svojevrsni zabavno-tehnološki park.

baikonur4
Pripreme pred lansiranje

 

Bilo kako bilo Baikonur je obilježio svijetsku povijest i kao takav zaslužuje da ga se poštiva. Uostalom najveći broj lansiranja učinjen je upravo s njegovih lansirnih rampi.

Sretan rođendan Baikonur!

Još o Bajkonuru

Kosmodrom Bajkonur slavi 50. rođendan

3 јун 2005 ... 12. januara 1955. godine Vlada Sovjetskog Saveza je donela odluku da se u krševitom bespuću Kazahstana izgradi kosmodrom.

RUSIJA OSIGURAVA RAKETODROM BAIKONUR

Bajkonur, veća 71 Kb. Proteklog je vikenda, u petak, ... Potražite. AM Index. priključite se. Kosmodrom Bajkonur slavi 50. rođendan (03.06.2005.) ...

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...