wsw 2024 istraEU

Ujedinjeni narodi su na generalnoj skupštini 06. prosinca 1999. proglasili Svjetski tjedan svemira godišnjim događanjem koje će se redovno obilježavati od 04. do 10. listopada svake  godine. Vremenski okvir nije slučajno izabran.

Početni dan Svjetskog tjedna svemira (STS) pada na godišnjicu lansiranja prvog zemljinog umjetnog satelita (Sputnik-1, 04.10.1957., exSSSR, danas Ruska Federacija), a završni dan na godišnjicu potpisivanja Ugovora o svemiru (27.01.1967.) između Sjedinjenih američkih država, Velike Britanije i tadašnjeg Sovjetskog saveza koji je pri UN postao pravovaljan od  10.10.1967. Gotovo stotinu i pedeset država danas su aktivne članice ili potpisnice Ugovora o svemiru. 

Republika Hrvatska od prošle je godine potpisnica tog Ugovora na inicijativu Istarskog svemirskog programa AUV!

Svjetski tjedan svemira najveće je godišnje događanje vezano uz svemir na Zemlji. Ovogodišnji moto glasi; „Svemir i klimatske promjene”.

U Istri i Puli Istarski svemirski program provesti će nekoliko edukacijsko-popularizacijskih aktivnosti. Prvog dana Svjetskog tjedna svemira (04.10.2024.) iz Pule će se otisnuti četiti umanjene makete Sputnika-1, za četiri strane svijeta, za cijeli naš planet. Uz poruku javnosti kako je Zemlja jedini naš dom, dijelić svemira kojeg moramo čuvati i iznaći hrabrosti prihvatiti kako svemirsko vrijeme nije nešto što s nama nema veze.

Lansiranjem četiri umanjene makete Sputnika 1 s Svemirske luke Herman Potočnik Pula  tijekom petka (04.10.2024.) započeti će događanja u sklopu ovogodišnjeg STS. Male letjelice će se pri Istarskom svemirskom programu voditi pod bort-oznakama H405 - H408.

Prvi Zemljin umjetni satelit, Sputnik-1, imao je masu 83kg, promjer kugle (letjelice) bio je 58cm, dvije antene dužine 2,9m i dvije antene dužine 2,4m. Postao je ikona homo-sapiensova puta u nebeska, svemirska prostranstva.

Istarski svemirski program danas u svemiru ima dva mala satelita, dva femtosatelita naš su sadašnji doseg u svemir. U narednim godinama njihov će broj i složenost rasti. „Moramo i možemo biti dio svemirske ere Čovječanstva”, kazao je za naš portal Marino Tumpić, voditelj ISP-AUV.

Događanja još uključuju i edukacijska predavanja u osnovnim i srednjim školama, upise mladih u programe aeronautike, astronomije, dronova, raketa.. informacije o tome biti će dostupne naknadno.

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 15 sati ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 2 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 2 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 3 dana ranije

Foto...