Na opseravatoriji Maunakea, na Havajima uočen je kandidat supermasivne crne rupe koja iz matične galaksije beži brzinom od oko 6,5 miliona km/h. Pri ovoj brzini ona bi put od Zemlje do Meseca prešla za 14 minuta. Njena masa je jednaka masi 20 miliona Sunaca.

CRMB 1

Tim pod vođstvom Jejl Univerziteta koristeći ST Habl i opservatoriju V. M. Kek na Maunakei na Havajima je otkrio svetlu tanku, ravnu traku mladih zvezda i pobuđenog gasa dužine 200 000 svetlosnih godina, dvostruko veći od prečnika Mlečnog puta koji je verovatno trag koji je za sobom ostavila supermasivna crna rupa koja beži iz svoje matične galaksije.

Trag je skoro upola svetliji od galaksije domaćina sa kojom je povezan, što ukazuje da sadrži obilje novih zvezda čijoj svetlosti je trebalo oko 7,6 milijardi godina da stigne do Zemlje.

Ako se ovo potvrdi, biće to prvi dokaz da je supermasivna crna rupa izbačena iz svoje matične galaksije, što dokazuje predviđanje od pre 50 godina.

Izbačena supermasivna crna rupa leži na drugom kraju mosta(svetle trake) u donjem levom uglu. Komprimirajući gas za sobom ostavlja trag mladih plavih zvezda.

Van Dokum, astronom sa Jejla je tražio globularna zvezdana jata u obližnjoj patuljastoj galaksiji. "Upravo sam skenirao Hablovu sliku i onda sam primetio tanku svetlu crtu. Pomislio sam, 'oh, kosmički zraci udaraju u detektor kamere i izazivaju linijski artefakt slike.' Kada smo eliminisali kosmičke zrake, shvatili smo da je još uvek tu. Nije ličilo ni na šta što smo ranije videli."

CRMB 2

Na spektroskopu niske rezolucije Imaging Spectrometer (LRIS) i Near Infrared Echellette Spectrograph (NIRES) opservatorije Kek ustanovili su da je svetla crta dug lanac mladih plavih zvezda. Van Dokum i njegove kolege veruju da se lanac proteže između odbegle supermasivne crne rupe i galaksije iz koje je ista izbačena. Umesto da guta zvezde ispred sebe odbegla crna rupa kovitla i komprimuje gas oko sebe koji se iza nje hladi, kondenzuje i pokreće formiranje novih zvezda duž njenog puta.

Sveti čvor koji okružuje crnu rupu na kraju niza zvijezda vjerojatno se zagrijava i ionizira kisik zbog sudara crne rupe i plina, ili bi to moglo biti zračenje iz pristupnog diska oko crne rupe. "Plin izaziva supersonični, vrlo jak pritisak crne rupe dok se kreće kroz plin. "Kako to točno funkcionira nije poznato", rekao je van Dokum.

Ovo je vjerojatno rezultat višestrukih sudara supermasivnih crnih rupa. Dvije galaksije su se spojile prije oko 50 milijuna godina čije su se supermasivne crne rupe okrenule jedna oko druge postale binarni sustav. Privučena je još jedna galaksija sa supermasivnom crnom rupom. Tri crne rupe u međusobnom gravitacijskom djelovanju stvorile su nestabilan sustav. Dobijajući zamah od druge dvije, jedna od crnih rupa je izbačena iz galaksije domaćina. Originalni binarni sustav crnih rupa je možda preživio, ili je nova treća crna rupa zamijenila jednu od dvije i izbačena iz sustava.

Rad je objavljen 6. aprila u The Astrophisical Journal Letters. https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/acba86

https://hubblesite.org/.../news.../2023/news-2023-010...

https://keckobservatori.org/runavai-black-hole

   
SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 

 


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...