soyuz MS25 polijetanje

Samo dva dana nakon automatskog otkaza polijetanja

Soyuz MS-25 uspješno je jučer (subota, 23.03.2024.) u 13:36 po našem vremenu (UT+1) lansiran sa Ruskog kozmodroma Baikonur ka Međunarodnoj svemirskoj postaji (MKS) raketom Soyuz 2.1a. Pisali smo kako je prvobitno lansiranje zakazano za 21.03.2024. automatika lansirnog sustava otkazala samo dvadeset i jednu sekundu prije paljenja raketnih motora. Bilo je to jedno od iznimno rijetkih otkaza lansiranja najsigurnijeg svemirskog kompleksa kojime ljudi putuju u svemir od početka svemirske ere na ovamo. Pad napona na jednoj akumulatorskoj jedinici bio je dovoljan da automatski sustavi zaustave proceduru lansiranja, iako takav kvar ne bi prouzročio problem za svemirski brod i svemirske letače u njemu obzirom je Soyuz opremljen mnogobrojnim rezervnim i redundancijskim sustavima. Spajanje sa MKS planirano je u ponedjeljak u 16:10 po našem vremenu (UT+1) na spojnom mjestu Ruskog segmenta Međunarodne svemirske postaje. 

soyuz MS25 posada

Posada je jako zanimljiva, čini ju troje svemirskih letača; Zapovjednik svemirskog broda Soyuz MS-25 Ruski kozmonaut Oleg Novitsky, Marina Vasilevskaya (prva žena kozmonaut iz Bjelorusije) i američka astronautkinja Tracy Dyson, veteranka svemirskih letova.

Na MKS-u očekuje ih Zapovjednik svemirske postaje Ruski kozmonaut  Oleg Kononenko sa svojom posadom; Ruskim kozmonautima Nikolai Chub i Alexander Grebenkin te Američkim astronautima; Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Epps i Loral O’Hara. 

Novitskiy, Vasilevskaya i O’Hara vraćaju se na Zemlju za dvanaest dana u Soyuzu MS-24, slijetanje je predviđeno za 06.04.2024.

Preleti Međunarodne svemirske postaje iznad naših krajeva ovih su dana učestali. Mogu se vidjeti u večernjim satima ukoliko pogledate prema sjeveru, tablica vidljivih prolazaka MKS u grafičkoj opremi članka. Podaci o preletima izračunati su za lokalitet Vidulini (centralna Istra), drugdje u susjedstvu oni se ponešto razlikuju.

MKS vidljivi prolasci 24032024

 


Komentari

 • Kevin Garnet said More
  Niste mu isplatili dnevnice!  :x :lol: 11 sati ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Sve su to važne i zanimljive teme.... 3 dana ranije
 • Duca said More
  Hm,  vakcinacija i nuklearke, čini se... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Bez obrazloženja prestao je da se... 4 dana ranije
 • Lazar said More
  Zašto nema novih članaka od Draška... 4 dana ranije

Foto...