soyuz MS25 OTKAZ LANSIRANJA

Pogledajte video i poslušajte razgovor kontrolnog tornja prilikom otkaza

Danas 21.03.2024., u 14:21 po našem vremenu (UT+1) sa najaktivnijeg i najpoznatijeg Ruskog kozmodroma Baikonur (smješten u današnjem Kazahstanu) ka Međunarodnoj svemirskoj postaji (MKS) bilo je zakazano lansiranje svemirskog broda Soyuz MS 25.

Zanimljivu tročlanu posadu u kojoj su bile čak dvije žene čine; zapovjednik broda - Ruski kozmonaut  Oleg Novitskiy, kozmonautkinja Marina Vasilevskaya iz Bjelorusije (prva žena – kozmonautkinja iz Bjelorusije!) te astronautkinja Tracey Caldwell Dyson iz Sjedinjenih američkih država. 

Sve je bilo spremno za lansiranje, pomoćni tornjevi su odvojeni od rakete, krenula je neposredna priprema za paljenje raketnih motora, a onda je svega dvadeset i jednu sekundu prije samog lansiranja automatski sustav zaustavio proceduru paljenja raketnih motora. 

Pogledajte video i poslušajte razgovor Ruske kontrole leta na ovom linku, dramatično i smireno jer i otkazi lansiranja su sastavni dio čovjekova leta u svemir;


https://www.youtube.com/watch?v=Tmkva45u0iE

Ruska raketa Soyuz 2.1a koja obavlja lansiranje najsigurnijih i najdugovječnijih svemirskih brodova s ljudskom posadom u povijesti Čovječanstva. Za period od preko pedeset godina povijesti imala je svega nekoliko otkaza. Novo lansiranje ROSCOSMOS je najavio za subotu, 23.03.2024. Prijenos uživo možete pratiti ovdje; 


https://www.youtube.com/watch?v=z-_l_UPvitI

soyuz MS25 posada poziranje

Troje svemirskih letača ubrzo po otkazu lansiranja evakuirano je iz svemirskog broda po standardnoj proceduri za takvu situaciju. Njihov dolazak na MKS odložen je za dva do tri dana. Zašto su automatski sustavi nadgledanja procedure zaustavili odbrojavanje za sada nam nije poznato.

soyuz MS25 posada prije ukrcavanja

 


Komentari

 • Kevin Garnet said More
  Niste mu isplatili dnevnice!  :x :lol: 12 sati ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Sve su to važne i zanimljive teme.... 3 dana ranije
 • Duca said More
  Hm,  vakcinacija i nuklearke, čini se... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Bez obrazloženja prestao je da se... 4 dana ranije
 • Lazar said More
  Zašto nema novih članaka od Draška... 4 dana ranije

Foto...