CIMON 2 kao pomoćnik i društvo astronautima

CIMON foto1

Bespilotni svemirski brod privatne američke tvrtke SpaceX Dragon CRS-19 lansiran je sa Cape Canaverala ka ISS u četvrtak a danas (nedjelja, 08.12.2019.) u 11:09 po našem vremenu (GMT+1) potvrđen je njegov pristanak na svemirsku postaju uz pomoć CANADARM robotičke ruke.

Medijski najzanimljiviji korisni teret zasigurno predstavlja artefakt umjetne inteligencije loptastog oblika pod nazivom CIMON-2. Istine radi trebamo spomenuti kako bi umjetna inteligencija trebali biti pisana pod navodnicima. Prave umjetne inteligencije (još) nema. Postoji samo računalna inteligencija koja u naravi podrazumijeva čovjeku prijaznu odnosno pristupačnu programsku podršku sa naprednom heuristikom koja se ponaša onoliko inteligentno koliko su programeri bili u stanju isprogramirati ponašanje bezživotnih, bezličnih mikroprocesora. 

CIMON-2 mase je 5kg, loptastog oblika, promjera 32cm sa ekranom koji simulira „smajlić“ tipa ljudskog lica. Posjeduje računala, kamere, senzoriku, sustav za kretanje u bestežinskom stanju i programsku podršku koja je u stanju interaktivno komunicirati sa astronautima. Prepoznavati crte njihova lica, razumijeti jesu li dobre ili loše volje, trebaju li pomoć ili savjet i u tom se smjeru ponašati. Zanimljivo je spomenuti kako ideja o asistentu u svemiru nalik lopti nije nova. U crtanoj seriji „Captain Future“ iz 1978. godine pojavljuje se „leteći mozak“, prof.Simon Wright glavom (bez brade). Četrdeset godina kasnije znanstvena fantastika postala je stvarnost. CIMON 2 (The Crew Interactive MObile companioN) nalaziti će se u Europskom modulu Columbus a sam stroj baziran je na IBM Watson tehnologiji. Za razliku od svog prethodnika (CIMON-1) koji je u svemiru proveo nešto manje od godinu dana, aktualni CIMON-2 boraviti će na ISSu najmanje tri godine. 

CIMON foto2

Ruski humanoidni robot FODOR nedavno je vraćen sa ISSa na Zemlju, boravio je tamo i američki ROBONAUT, u bliskoj budućnosti spremaju im se nasljednici.. Sve su ovo eksperimenti koji imaju za cilj načiniti kvalitetne robote koji će sami ili u suradnji sa astronautima obavljati zadatke (i) daleko izvan Zemljine orbite. Nimalo nije nevažna i društveno-sociološka komponenta ove simbioze, dapače CIMON-2 pionirski stavlja naglasak upravo na taj aspekt. Imati prijatelja uz sebe pa bio to čovjek, mačka, pas ili pak robot uvijek je itekako dobrodošla situacija. Koliko je sve to znanstvena fantastika (ili ipak možda i nije) najlakše nam je predočiti baš pomoću mobitela. Serijal Zvjezdanih staza kada smo po prvi puta vidjeli “ručne komunikatore” u vidu primitivnih preklopnih mobitela već su povijest. Uostalom većina Vas koji čitate ovaj članak to upravo čini na mobitelima koji su za i scenariste pomenutog serijala bili – znanstvena fantastika.

CIMON foto3


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...