Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Svi su čuli za ,, Betmena ,,, (Batman) ali za ,, Bet - bombu ,, (Bat Bomb) ? Jedan od bizarnijih projekata Američke vojske 40 - tih godina prošlog veka prošao je uspešno sve testove i ,,luda stvar,, je bila u potpunosti spremna za upotrebu - do koje ipak (srećom po Japance ) nikada nije došlo.O čemu se radi ?

1
Slika 1

,,Šišmiš - bomba ,,(kako to smešno zvuči prevedeno na Srpski ) je ustvari veliki kontejner sa posebno osmišljenim pregradama.Odvojeni tim pregradama su (a šta bi drugo ? ) šišmiši, njih četrdeset.Konkretno, reč je o jednoj vrsti Meksičkih slepih miševa ( sl. 1 )Svaka životinja ima pričvršćenu minijaturnu zapaljivu bombu( utvrdjeno je da šišmiši mogu nositi tokom leta i teret koji prevazilazi njihovu težinu - naime oni nekada ,,prevoze,, i svoje mladunce ) Upaljači su sinhroni, imaju tajmer.Bomba koja poseduje padobran (sl.2 i 3) se izbacuje na visini od 1500 m.Poseban mehanizam sličan onom kod kasetnih bombi otvara pregrade i oslobadja žive kamikaze.Nije nebitno ni vreme kada se to radi - u zoru.Prirodno, šišmiši teže da se po danu negde sklone - ako su izbačeni iznad ljudskog naselja strehe krovova su idealna skrovišta.A Japanski gradovi (barem u to vreme ) nisu bili kao gradovi Evropljana i Amerikanaca.Kuće su od drveta i papira i gore ,,ko lude,, Procena vojnih stručnjaka je bila - ovo neobično oružje je idealno za ratove u Aziji prvenstveno zbog tipa arhitekture i slabije razvijene civilne zaštite.

2 3
Slika 2 Slika 3
Uz to, osnovni ,,deo,, bombe - Meksički repati šišmiš, u pećinama Teksasa živi u ogromnom kolonijama koje broje milione članova.Dakle, ima ih dovoljno za masovnu upotrebu u ratu.Još jedna velika pogodnost - tokom zimovanja slepi miševi su u stanju hibernacije pa tako ne traže ni hranu ni vodu.Praktično u tom periodu ne zahtevaju bilo kakvo održavanje.Bilo je zamišljeno da se nakon oslobadjanja iz velikog kontejnera s padobranom, jato šišmiša rasprši na veoma velikoj površini usled relativno velike visine na kojoj su oslobodjeni.Kako se predvidjalo, krajni rezultat bi bili masovni veoma raštrkani požari koji bi izazvali veliku paniku i haos kod stanovništva i raznih službi civilne zaštite.

A kome je sve ovo palo na pamet ? Jedan zubni lekar ( Lytle S. Adams ) je Januara 1942 godine u svom pismu Beloj kući izložio originalnu ideju.NJu je kasnije preporučio I odobrio za realizaciju i predsednik Ruzvelt.Adams je dobio sve što mu je potrebno za istraživanje i bacio se orno na posao.U projekt se uključio i Luis Fiser, pronalazač po zlu čuvene Napalm - bombe.
Kako bi izgledao jedan masovni napad ovim oružjem ? Evo izjave u originalu jednog od učesnika projekta ,,Bat Bomb,, : ,, It was envisioned that ten B-24 bombers flying from Alaska, each carrying a hundred shells packed with bomb-carrying bats could release 1,040,000 bat bombs over the target - the industrial cities of Osaka Bay ...,,

U vazduhoplovnoj bazi Karlsbad, Novi Meksiko, sprovedeni su brojni testovi u kojima je dokazano da jato slepih miševa može uspešno da izazove požare na predvidjenim objektima ili grupama objekata.Recimo, bez problema su zapalili spremište goriva ( sl. 4 ) U avgustu 1943 godine Mornarica je započela s projektom nazvanim ,,X- Zrak, (X- Ray ) u bazi El Centro, Kalifornija.Nakon nekoliko proba definitivni test je sproveden na maketi Japanskog grada koji je za tu priliku na predvidjenoj lokaciji ( Utah ) izgradila služba hemijsko - biološkog ratovanja.Rezultati testa bi se po rečima jednog očevica mogli sumirati ovako : ,, Razuman broj razornih požara može biti pokrenut uprkos vanredno malom broju upotrebljenih jedinica. Glavno preimućstvo je njihovo postavljanje unutar neprijateljske strukture bez znanja domaćina ili službi koje se bave zaštitom od požara, tako da vatra započinje svoj rad potpuno neometena."
Ipak, još jedno daleko razornije i opasnije oružje je bilo u trci - atomska bomba.Jedno vreme su ,,Bat Bomb,, i ,,A - Bomb,, bili pravi takmaci.Znamo ko je i pobedio.Nakon jedne odluke admirala Ernesta J. Kinga o stopiranju programa ,,Bat Bomb,, stvari su krenule silaznom putanjom iako je do tada utrošeno već nekoliko miliona dolara.Adams, otac bombe, bio je prirodno, veoma razočaran i tvrdio je da bi Japan jednostavnijom i jeftinijom metodom bio mnogo više opustošen a ne bi bilo ni štetne radijacije.Po njegovoj proceni,samo jedna izbačena ,,Bat Bomb,, bi izazvala požare u krugu prečnika i do - 40 km ! (mit o ovom oružju se održao do danas - slika 5 )

4 5
Slika 4 Slika 5
E da, ali ako bi smo hteli da baš teramo mak na konac - primitivne verzije sličnog oružja korišćene su i vekovima a možda i hiljadama godina ranije.Jedna srednjevekovna Ruska knjeginja je jednom prilikom vojskom opsedala grad koji je imao gotovo neosvojive bedeme.Nakon više meseci neuspeha izmenila je taktiku.Poslala je svog izaslanika u grad - tvrdjavu a ovaj je preneo njenu čudnu poruku : ,,Prekidam opsadu vašeg grada i odlazim.Tražim samo kao nadoknadu za ovu milost - vaše golubove...,,Gradski oci su bili zapanjeni ponudom ali nisu videli nikakvu ,,kvaku,, u tome pa su - pristali.Kada je knjeginja dobila sve te ptice iz gradskih golubarnika, naredila je svojim vojnicima da svakom golubu vežu za noge zapaljen snop pruća ili slame i jednostavno ih puste ...Ptice su , normalno, odletele nazad, u svoje golubarnike, na tavane...

Epilog :
Nakon strašnog požara taj grad se predao a stanovništvo je užasna knjeginja - masakrirala.
Author: Oliver Jovanović

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži