Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Ponedeljak, 26.11.2012.

fbDakle, kao što ste verovatno primetili, Fejsbukom kruži poruka koja, navodno, kad je okačite na tajmlajn (više se ne zove zid) sprečava Fejsbuk da Vam ukrade slike i prodaje ih na crnom tržištu pedofilima*.

Prevara je nastala kada je Fejsbuk objavio nove smernice za privatnost gde je omogućio korisnicima da komentarišu na polisu privatnosti, ali ne i da glasaju.

Poruka počinje ovako (na engleskom) „Kao odgovor na nove smernice za privatnost Fejsbuka, izjavljujem da autorska prava za sve moje objave, slike i video snimke pripadaju meni, i da je za njihovo korišćenje potrebna pismena dozvola od mene“.

Poruka zatim nastavlja, tvrdeći da svako može da kopira i nalepi ovo na svoj tajmlajn i da će time zabraniti Fejsbuku da kopira njihove podatke i da ih prodaje (predpostavljam na crnom tržištu, pedofilima*).

Konačno poruka ističe da je Fejsbuk postao otvoreni entitet i da se svim njegovim korisnicima preporučuje da urade ovako nešto i da je kršenje toga kažnjivo zakonom.

Naravno, ovo neće ništa učiniti, i Fejsbuk neće prestati da prodaje podatke korisnika, jer su korisnici prihvatili te uslove u trenutku registracije. Ti uslovi važe večno, osim ukoliko Fejsbuk ne napiše u novoj verziji uslova korišćenja da prošla verzija i sve ostale verzije pre ove ne važe. Dakle, nema potrebe da se blamirate.

Čisto da Vam kažem, i ona fora oko „Gold Facebook account“ (podsetio me @neshasr sa svojom objavom na fejsbuku) je isto laž, kao i ona poruka koja kruži Fejsbukom da Mark Cukerberg lično briše neaktivne profile (k’o da nema šta bolje da radi, zapamtite, on je mlad i bogataš je, što znači da svaku ribu mož’ da dobije).

* Ovo je humor, i ne treba se shvatiti za ozbiljno. Nemojte me tužiti. (zezam se, tužite me. Hoću da budem poznat.)


Članak je prethodno objavljen na mom blogu


 

Author: Milan Kragujević

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 14 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 19 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...